Viafik

Британската ИТ компания Viafik стартира голям транспортен проект в България

Британската ИТ компания Viafik стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията. Страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление, като той ще обхване няколко държави в региона.

Инвестиция

„Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози“, обясни Кент Мосбек, директор на компанията.

По думите му, след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна, заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна. Плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена и ще могат да предоставят билета си на водача дигитално, от мобилния си телефон или друго устройство . По този начин ще се спести време, консумативи и други.

От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи. Те са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на Viafik, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства. Над 7,9 млн. са издадените кредитни карти. Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони. Това, според тях, е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект в нашата страна. Той им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него.

Обсъдени бяха и възможностите за съдействие при организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.