Начало / Технологии / Наука / Най-накрая можем да разберем какво причинява болестта на Алцхаймер. И как да го спрем
Алцхаймер

Най-накрая можем да разберем какво причинява болестта на Алцхаймер. И как да го спрем

Ако забелязвате кървене на венците, когато си миете зъбите, това може би е повече от проблем на устната кухина. Може би е причината за болестта на Алцхаймер. След толкова години изследване на заболяването, учените най-сетне смятат, че са разгадали неговия източник –Porphyromonas gingivalis, бактерии при хронични заболявания на венците.

Това е лоша новина, тъй като проблемите с венците засягат около една трета от всички хора по света. Но добрата новина е, че лекарство, което блокира основните токсини на P. gingivalis, влиза в големи клинични изпитвания през тази година. А изследванията, публикувани наскоро, показват, че може да се стопира болестта на Алцхаймер. Може дори да има ваксина!

Бичът Алцхаймер

Алцхаймер е една от най-големите мистерии в медицината. Тъй като населението на света застарява, особено в Европа, деменцията рязко е повишила обхвата си. Сега е петата водеща причина за смърт в глобален мащаб. А болестта на Алцхаймер се регистрира в около 70% от тези случаи и все пак не знаем какво я причинява.

Заболяването често включва натрупването на протеини, наречени амилоид и тау в мозъка, и водещата хипотеза е, че заболяването възниква от дефект на тези два протеина. Но изследванията през последните години показаха, че хората могат да имат амилоидни плаки и без деменция. Толкова много усилия за лечение на болестта чрез модериране на тези протеини се провалят, че хипотезата е сериозно поставена под въпрос.

Какво се „крие“ в устната ни кухина?

Многобройни екипи изследват P. gingivalis и досега са установили, че бактерията нахлува и възпалява мозъчните региони, засегнати от болестта на Алцхаймер; че инфекциите на венците могат да влошат симптомите при мишки, генетично конструирани да имат болестта на Алцхаймер; и че могат да причинят подобно на Алцхаймер възпаление на мозъка, невронни увреждания и натрупване на амилоидни плаки при здрави мишки.

„Когато науката се сближава от множество независими лаборатории като в този случай, това е много убедително“, казва Кейси Линч от Cortexyme, фармацевтична фирма в Сан Франциско, Калифорния.

В новото проучване от Cortexyme съобщават за откриването на токсичните ензими, наречени gingipains, които P. gingivalis използва, за да се хранят с човешки тъкани в 96% от пробите на мозъка с Алцхаймер.

„Това е първият доклад, показващ ДНК на gingivalis в човешкия мозък и свързаните с него усложнения“, коментира Сим Синграо от Университета на Централен Ланкашър, Великобритания.

Нейният екип преди това установи, че P. gingivalis активно нахлува в мозъците на мишки с инфекции на венците. Тя добави, че новото изследване е и първото, което показва, че gingipains влияят на тау протеина по начин, който може да му позволи да убива невроните, причинявайки деменция.

Нова надежда за лечение

Някои мозъчни проби от хора без Алцхаймер също имат P. gingivalis и протеинови натрупвания, но на по-ниски нива. Вече знаем, че амилоидът и тау могат да се натрупват в мозъка за 10 до 20 години преди симптомите на Алцхаймер да започнат. Това, казват изследователите, сочи , че P. gingivalis може да бъде причина за болестта на Алцхаймер.

Проблемите на венците са много по-често срещани от болестта на Алцхаймер. Но според учените, наличието им е начална стъпка към развитие на коварната деменция.

През октомври Cortexyme съобщи, че най-добрите блокери на бактерията са преминали първоначалните тестове за безопасност при хора. По-късно тази година фирмата ще започне по-голямо проучване на лекарството, търсейки P. gingivalis в гръбначно-мозъчната течност.

Те също така планират да тестват лекарството и срещу самата болест на венците. Екип в Мелбърн пък разработи ваксина срещу P. gingivalis и започна тестове през 2018 г. Ваксина за заболяване на венците би била добре дошла така или иначе. Но ако тя спре и Алцхаймер, ползата от нея може да бъде огромна.

Проучването е публикувано в сп. Science Advances.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.