Чехия Свръхзвуков транспорт

Свръхзвуков транспортьор ще свърже цяла Европа, първа е Чехия

Hyperloop Transportation Technologies – HTT (Технологии за свръхзвуков транспорт), може и да са крачка зад съперника си Hyperloop One, но кроят мащабни планове да превземат света

Компанията HTT заяви, че е подписала споразумение за предварително проучване за свързване на свръхзвукова превозна система между Словакия и Чехия.

HTT вече имат подписано споразумение със словашката столица Братислава. Там те ще изградят своята първа свръхзвукова спирка. Проучването, което ще извършат, цели да хвърли светлина върху въпроса дали има смисъл да се изгражда друга свръхзвукова система с дължина 80 мили (128,7 км), между Братислава и чешкия град Бърно, а след това и още една, водеща 140 мили на юг (225,3 км) до столицата на Чехия – Прага.

Свръхзвуков транспорт

Hyperloop 1 (H1) и HTT се конкурират в опитите си да обединят световните лидери около идеите им за изграждане на свръхзвукови транспортни системи. Изглежда, че получават симпатии най-вече от Обединените арабски емирства и Източна Европа, където е сравнително лесно да се получи правителствено одобрение за подобна нова и неизпитвана до момента система. За сравнение, в САЩ такова одобрение би отнело години, може би дори десетки години.

HTT наскоро обявиха кампания за набиране на 100 милиона долара, които да бъдат вложени в замислената високоскоростна технология. Голяма част от разходите компанията планира да спести от доброволен труд и услуги от външни фирми. Стартът на строителството реално ще достигне цена от 31 милиона долара.

Предизвикателството пред този свръхзвуков транспорт е да стигне до старта

„Тъй като сме решили всички технически въпроси, в момента от решаващо значение за нас е сътрудничеството с правителствата от целия свят“, заяви изпълнителният директор на HTT Дирк Алборн. „Изключително важно е да работим директно със законодателните власти във всяка една страна, за да оформим правила и рамки, в които ще осъществим своето начинание. Започваме да изграждаме свръхзвукови системи в Словакия и ОАЕ. На път сме да подпишем с още няколко страни“, допълни още той.

Ще отнеме известно време, докато утвърдените с Чешкото споразумение проучвания дадат резултати. Ще се определят както целесъобразността на проекта, така и възможностите му на теория да облекчи натоварването на влаковете на гара Бърно. Това е най-старата гара в Чехия и една от първите в света. Дневно през нея минават повече от 50 000 пътници, пише Wikipedia.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg