qsim Квантов изкуствен интелект Квантов инструмент Google

Здравей, qsim! Новият квантов инструмент за квантов изкуствен интелект на Google

Все по-често ставаме свидетели на приложенията на нови и нови квантови алгоритми. Преди година, посредством квантова механика, бе разработен най-бързият компютър в света. На този фон не би трябвало да се учудваме, че Google работи върху квантов изкуствен интелект и… qsim.

За да стигнат до работеща технология на квантов изкуствен интелект, учените имат нужда от специфични инструменти. Ето защо Google разработи нов квантов симулатор с отворен код, наречен qsim. С негова помощ изследователите ще разработват и получават квантови алгоритми.

Какво трябва да знаете за qsim

Симулаторите се използват за писане, но и за отстраняване на грешки в квантовите кодове. Най-често те са насочени към специфични квантови алгоритми. По-старите симулатори бяха склонни към шум и не можеха да коригират грешки. Сега qsim променя играта.

Qsim е разработен за създаване на квантови алгоритми при идеализирани условия. Освен това той помага при подготовката за изпълнение на експерименти на квантов хардуер. Вграждането на qsim в едно устройство замества досега използвания за симулиране на задача клъстер от компютри.

Инженерите на Google често използват новия квантов инструмент за тестване и сравняване на квантови алгоритми и процесори, например при своите изследвания в невронните мрежи. Компанията е вградила qsim в Cirq и TensorFlow Quantum, за да обучи стотици хиляди схеми на квантови модели за машинно обучение.

Qsim е част от екосистемата на Google с отворен код от софтуерни инструменти, които включват Cirq, ReCirq, OpenFermion и TensorFlow Quantum. Тези инструменти помагат на изследователите да приключват задачите си по-бързо.

Няколко реда за спецификациите на qsim

Qsim е колекция от C ++ библиотеки за симулация на квантови вериги. Преди да стартират квантовите алгоритми на квантов хардуер, те се тестват с помощта на тези библиотеки. Те са мощен инструмент за изследователите.

Новият квантов инструмент е симулатор на уравнението на Schrödinger, проектиран да работи на машина. Той изчислява всички 2n амплитуди на вектора на състоянието, където n е броят на кубитите.

Напред към бъдещето

За тези, които работят в областта на науката и технологиите, qsim еHello, World“, тъй като включването му е голяма стъпка в процеса на развитие. Работейки чрез съществуващите техники за разработване на квантови алгоритми, той е изключително полезен за изследователите. Предстои да видим как този инструмент ще промени квантовия изкуствен интелект на Google.

Припомняме, че 30-годишният д-р Златко Минев от Йейл спечели наградата „Джон Атанасов“. Неговата разработка в областта на квантовата физика реши 100-годишен спор между тримата главни архитекти на квантовата физика – Алберт Айнщайн, Ервин Шрьодингер и Нилс Бор.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg