Електромобил Toyota и Panasonic

Toyota и Panasonic ще произвеждат заедно акумулатори за електромобили?

Toyota и Panasonic и преди са провеждали общи партньорски изследвания в областта на електрическите акумулатори. Като че ли на този етап технологичните компании вече са готови да станат особено… задружни. Източниците на Nikkei твърдят, че двата гиганта ще създадат съвместно предприятие за производство на автомобилни акумулаторни батерии. Очаква се това да се случи доста скоро, а именно – някъде през 2020 г. Слуховете говорят, че те възнамеряват да намалят разходите си за енергийните пакети чрез мащабни икономии. Източниците съобщават също така, че марката Daihatsu ще бъде предоставена на Toyota. Нейни ще станат и външните компании „Мазда“ и „Субару“. Бъдещите партньори се надяват да осъдят „Хонда“, тъй като тя се гмурка все по-дълбоко в областта на автомобилните акумулаторни батерии и им „мъти водата“.

51% контролен дял за Toyota

Изтеклата до момента информация определя контролиращ дял за Toyota в размер на 51%. Panasonic от своя страна ще прехвърли пет от заводите си за производство на акумулатори, намиращи се в Китай и Япония, в новата компания. Двата гиганта заявиха, че тяхното партньорство няма да повлияе на съществуващите споразумения на Panasonic с Tesla. Ако докладът е точен, Toyota и Pansonic ще разкрият сделката си още следващата седмица.

А какво става със споразумението между Panasonic и Tesla?

Всяка от страните има силни стимули за обединяване на усилията им. Toyota се забави осезаемо, що се отнася до решението си дали да започне работа в областта на електромобилите. Едва наскоро тя започна да развива плановете си. Партньорството с Panasonic може да ѝ помогне да навакса бързо своите пропуски, и то по особено стилен начин, а именно като гарантира, че разполага с достъпни, масово произвеждани батерии. За Panasonic, от друга страна, актът на създаване на обща компания с Toyota е предимно асфалтиране на нов завой от магистралата на световния пазар. Разполагайки се нашироко на технологичната сцена, партнирайки си с Toyota и Tesla, Panasonic има всички шансове да се превърне в доминираща световна сила в областта на разработката и производството на автомобилни акумулаторни батерии.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg