Gabrovo Game Jam 2019

Gabrovo Game Jam 2019 за трети пореден път стана част от най-големия хакатон за разработка на игри

  1. За трета поредна година Габрово стана част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – Global Game JamGabrovo Game Jam 2019 се състоя през изминалия уикенд (25-27 януари 2019 г.) в Домът на хумора и сатирата, а надпреварата между отборите беше доста оспорвана.

Състезанието

В надпреварата, която тази година бе с тема „Какво означава домът за теб?“, се включиха 8 отбора. Ментори на отборите бяха д-р Светослав Косев – заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет и д-р Божидар Станчев – експерт по тoпология на 3D модели, преподавател в Шуменския университет.

В рамките на две денонощия се разработиха игри до ниво прототип. За първи път бяха предадени цели 7 завършени игри. Повечето отбори бяха избрали като отличител играта им да може да бъде разбирана, без да зависи от език (текст/ реч).

Журито бе в състав: председател: д-р Атанас Марков  –  преподавател във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и членове Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата и Красимир Йосифов – програмист.

Наградите

Първа награда получи отбор Студио Вагабонд в състав: Стафан Стойчев, Цанислав Павловски, Илия Неделчев с играта House of Gabrovians. Те спечелиха журито с това, че играта им бе в най-завършен вариант, с много логика, предвиждане на следващия ход на противника и включва в себе си габровските символи.

Втора награда получи отбор Cat Vaders в състав: Радостин Лефтеров, Цветислава Лавчиева и Златомир Христов. Всички те са студенти в Габровския технически университет, специалност „Компютърни системи и технологии“. Трета награда  бе поделена между два отбора – Малкият отбор, с единствен участник Александър Николаев, и   Отбор Г А В, с участници Адриян Ибовски, Виктор Венков и Георги Христов.

Много от участниците в хакатона бяха от Габрово, но имаше и такива, пристигнали специално от Поморие и Атина. Част от тях, участвали и в други подобни надпревари, споделиха че Gabrovo Game Jam 2019 е бил най-забавният и с изключително приятелска атмосфера хакатон, на който са присъствали.

Единствената настолна игра, разработена по време на Gabrovo Game Jam 2019 бе НА СМЕТка. Тя е базирана на това, че всеки ден хората произвеждат големи количества отпадъци. Някои от тях могат да бъдат рециклирани, но за да се случи това,то те трябва да бъдат събирани разделно. В играта се набляга на образователния елемент и предстои нейното доразвиване.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.