Aptera се завърна с нов електромобил без нужда от зареждане

Слънчевият автомобил на Aptera обещава пробег от 1000 мили. Компанията Aptera затвори през 2011 г., тъй като не успя да осигури финансиране за своя триколесен електрически автомобил. Сега тя се завръща с ново, соларно електрическо превозно средство. Особеното при него е, че новият електромобил не се нуждае от зареждане. Топ моделът му разполага с батерия от 100 kWh, която може да осигури пробег до 1000 мили.

Триколесното превозно средство е двуместно, като предлага и място за домашен любимец. На покрива му е монтирана соларна решетка. Благодарение на нея, електрическата триколка може да изминава до 45 мили на ден без проблеми.

Aptera се завърна с нов електромобил, който не се нуждае от зареждане
Изображение: Aptera

„С технологията на Aptera Never Charge, Вие се движите с енергията на слънцето. Нашата вградена соларна решетка поддържа батерията ви пълна“.

Това заявява един от основателите на Aptera Chris Anthony.

„Never Charge е вграден във всяка Aptera. Проектиран да събира достатъчно слънчева светлина, електромобилът може да измине над 11 000 мили годишно в повечето региони“.

Футуристичен дизайн, зад който се крие страхотна пъргавина

Изображенията и спецификацията издават, че автомобилът е извит и лек, и има коефициент на съпротивление само 0,13. При Model 3 на Tesla коефициентът на съпротивление 0,23, а при електрическия SUV на Volkswagen 4 е 0,28.

Aptera ускорява прекрасно. Електромобилът с предно предаване ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди, а моделът с три колела може да достигне до 100 км/ч само за 3,5 секунди.

Предварителните поръчки за моделите на Aptera Paradigm и Paradigm Plus вече са активни срещу възстановим депозит от $ 100. Цената ще варира между $ 25 900 и $ 46 000 – или повече за персонализирани автомобили. Компанията очаква да успее да ги достави през 2021 година.

Дано съдбата не се стовари отново върху производителя на автомобили, както това се случи през 2011 г. Тогава Aptera затвори след като не успя да подсигури заем от 150 милиона долара за производството на своята Aptera 2e. Този модел дори беше сертифициран от Министерството на енергетиката на САЩ. По това време президентът и главен изпълнителен директор Пол Уилбър заяви, че компанията е „допринесла с нови технологии за изграждане на бъдеще за по-ефективно шофиране“.

Сериозна заявка за производство на електромобили на бъдещето направиха преди няколко години и от компанията Faraday Future, строейки фабрика за 1 млрд долара.

Ако темата Ви вълнува, елате да я коментираме в нашата Facebook група Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg