Заглавна картинка на статията "Toyota ще ползва суперкомпютър на nVidia"

Toyota ще ползва суперкомпютър на nVidia

Автомобилната компания Toyota се обърна към производителя на графични процесор nVidia за помощ. Колаборацията между тях има за цел да популяризира самоуправляващите се автомобили сред масовия потребител. Подобни коли и пътища ще бъдат анализирани с помощта на суперкомпютър на nVidia.

Суперкомпютърът на nVidia в действие

Автомобилният производител ще ползва суперкомпютър на nVidia с името Drive PX. Това е платформа с нов, устойчив процесор, носещ името Ксавие (Xavier). Според изпълнителния директор на nVidia, Drive PX ще бъде използвана за всички нужни изчисления в бъдещите коли. Крайният резултат от колаборацията би трябвало да пристигне на масовия пазар до няколко години. Иначе казано, до 2020 повечето автомобили с марка Toyota би трябвало да могат да се управляват сами.

Графика на суперкомпютър на nVidia

Това партньорство е поредният опит на nVidia да балансира и подобри изчислителната мощ на своите коли. Целта на компанията е да оптимизира бъдещите автомобили за едно по-добро, лесно и безопасно самоуправление. За жалост, липсват няколко важни неща в изявлението. Нито от Toyota, нито от nVidia поясниха кои точно модели ще имат бъдещата технология. Също така, плановете на автомобилния производител за имплементирането са също неясни.

Какво правят в Toyota

Toyota преследва два паралелни пътя при самоуправляващите се автомобили. От една страна се работи върху дългосрочен план за продукти в услуга на възрастни хора и подпомагането им в предвижването. От друга се хвърлят огромни усилия в посоката на масовото автономно шофиране при обикновения потребител. Компанията разработва технологията „ангел пазител“ (guardian angel), която ще асистира при шофиране и ще се намесва, за да предотврати инциденти.

Снимка на бъдеща кола на toyota

По всичко изглежда, че най-новият суперкомпютър на nVidia ще бъде използван при технологията „ангел пазител“. Все пак нищо няма да е напълно ясно преди Toyota да обяви официално плановете си.

Добре е да отбележим, че nVidia започна работа по автономни автомобили преди няколко години. Засега има в портфолиото си разработки и партньорства с доста известно автомобилни компании. Сред тях са Audi, Tesla, Volvo и китайската компания Baidu.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.