Илън

Tesla се нуждае от 10 млрд. долара в следващите две години, за да продължи

Автомобилната компания Tesla може да се нуждае от 10 милиарда долара допълнителни средства до 2020 г., за да финансира дейността си според Goldman Sachs.

„Смятаме, че компанията може да се финансира чрез множество опции, включително издаване на нови облигации, конвертируеми банкноти и капиталови инструменти“, каза анализаторът Дейвид Тамберино в изявление. „Виждаме няколко възможности за набиране на допълнителни средства, което да позволи на Tesla да обезпечи своите предстоящи проекти“.

Бъдеще – неизвестно

Тамберино е уверен, че главният изпълнителен директор Илън Мъск няма да има проблеми при набавянето на допълнителните пари. Има обаче и някои рискове. Издаването на допълнителни облигации би могло да се отрази на кредитния профил на компанията. Доставянето на повече акции или конвертируеми облигации пък би довело до „разреждане“ на настоящите акционери.

Tesla отказва да коментира тази информация към настоящия момент.

Въпреки прогнозата за допълнителни капиталови разходи, Мъск още на 2 май каза, че няма планове за привличане на още средства. Попитан по-рано този месец дали мисли за повишаване на капитала, той просто каза „не“. Това се случи малко след като компанията му обяви финансовите резултати от първото тримесечие, при което печалбите бяха под първоначалните очаквания.

Компанията завърши тримесечието с около 2,7 млрд. долара в банката, което е спад от 3,4 млрд. долара в края на 2017 г. Продължителната загуба на пари усъмни анализатори като Тамберино, че базираната в Калифорния компания ще може да продължи с това темпо. Не и преди да има повече възможности в джоба си.

Акциите на Tesla са намалели с 8% през тази година, сочи статистиката. Тамберино смята, че цената на акциите ще спадне до 195 долара през следващите шест месеца. Това ще бъде нов спад от 31%.

Основана през 2003 г., компанията е специализирана в електрическите автомобили, литиево-йонните батерии за съхранение на енергия и жилищни фотоволтаични панели чрез дъщерната компания SolarCity. Допълнителните продукти, които Tesla продава, включват батериите Tesla Powerwall и Powerpack, слънчевите панели и слънчевите керемиди.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.