Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 – новини и слухове

Откакто iPhone X дебютира през септември, Apple получи по-голяма част от вниманието, когато става въпрос за смартфони. Но за Samsung, който продава повече телефони в световен мащаб, отколкото Apple или който и да е друг, се говори, че няма недостиг на нови, интригуващи функции за следващия си флагман – който ще наричаме Samsung Galaxy S9 за момента – който ще излезе около ... всъщност, това все още се обсъжда.

Слуховете за функциите на телефона варират от „той ще бъде сгъваем“ до „той ще бъде винтидж“ (например ще има жак за слушалки). Всичко, което наскоро научихме за следващото поколение на Snapdragon 845 на Qualcomm, който вероятно ще захранва Samsung Galaxy S9, сочи значителни подобрения в камерата и технологиите за сигурност.

Тъй като Apple iPhone X, iPhone 8 и iPhone 8 Plus продължават да доминират в светлината на прожекторите през празничния сезон, Samsung несъмнено чака с нетърпение да представи отговора си през 2018 г. (И да се изкачи нагоре още повече след проблемите с Note 7, който беше изтеглен от пазара два пъти през 2016 г. заради батериите.)

С обявяването, което вероятно ще дойде през следващите няколко месеца, сигурно ще изтекат повече подробности. Това, което следва, е колекция от това, което знаем със сигурност и това, което чуваме като слухове за предстоящия Samsung Galaxy S9.

Слух: Може да не се казва Galaxy S9

IPhone X, наречен в чест на 10-годишнината на устройството, създаде проблем – или може би – възможност за Samsung. Ако компанията се придържа към естествената последователност на имената на телефоните си, тя рискува да създаде комплекс за малоценност сред клиентите; кой би искал Galaxy S9, когато може да получи iPhone X (произнася се „десет“)? Според Форбс Samsung може да последва примера с Galaxy X. Разбира се, те биха могли да надминат Apple с Galaxy S11 – или нещо съвсем друго.

Слух: Ще го видим скоро

Samsung обикновено оповестява новите си модели през март – Galaxy S8 и S8 Plus бяха представени на 29-ти март миналата година – и ги пуснаха през април. Смятаме, че е смело изказване, но VentureBeat съобщи, че Samsung може да дебютира новите телефони през тази година в CES, планирано да започне на 9 януари в Лас Вегас. Ако това не стане, Samsung може да дебютира Galaxy S9 в Барселона на Mobile World Congress през февруари. В противен случай вероятно ще чакаме март.

Слух: Ще е първият със Snapdragon 845 процесор

Знаем, че следващият смартфон ще бъде със собствения процесор на Samsung Exynos 9 Series 9810, поне в Азия. Смятаме, че американската версия ще работи със Snapdragon 845 на Qualcomm, който се очаква да подобри цял куп нови функции плюс по-добър живот на батерията. Досега обаче само за предстоящия Xiaomi Mi 7 е потвърдено, че използва Snapdragon 845.

Слух: Samsung имат своя версия на Face ID

Дори преди Apple да се наложи с iPhone X, Samsung имаше нещо, което да докаже в разпознаването на лица, след като хакерите заблудиха скенера за ириса на Galaxy S8 с помощта на снимка и контактни лещи. Корейският вестник Herald съобщава, че Samsung работи за подобряване на технологията си и ще го развие в своите бюджетни телефони през 2018 или 2019.

В тази връзка новият процесор Snapdragon 845 на Qualcomm, който би трябвало да захранва Samsung Galaxy S9, поддържа типа 3D картографиране на лице, което се използва в технологията Face ID на Apple. И докато технологията Face ID използва 30 000 точки инфрачервена светлина, за да картографира лицето ви, капацитетът на Qualcomm е 50 000 точки, което му дава теоретично предимство.

Слух: Четецът за пръстови отпечатъци се връща (и е на гърба)

Независимо от това дали отговорът на Samsung на Face ID ще дойде навреме с Galaxy S9, молим се компанията да намери по-добро решение за четеца си за пръстови отпечатъци. Ранните вести предполагат, че новият модел ще измъкне най-лошата характеристика на предшественика си – четецът за пръстови отпечатъци, монтиран отзад. (Имайте предвид, че интегриран в дисплея скенер беше популярна фантазия за iPhone X, преди да стартира.) Според Investor обаче Galaxy S9 ще последва стъпките на предците си с четец от задната страна на устройството.

Слух: Samsung Galaxy S9 може да бъде сгъваем (но вероятно няма да бъде)

Миналата година Samsung подаде патент за сгъваем телефон и това лято Блумбърг съобщи, че компанията обмисля пускането на два модела с огъващи се екрани. Тогава компанията заяви пред Associated Press, че Samsung ще пусне такъв телефон, след като разреши „някои проблеми“.

В някои отношения дизайнът прилича на Nintendo 3DS или ZTE Axon M, дву-екранно устройство, което може да се разглежда по четири начина и се отваря, за да направи един голям 6.75-инчов екран. Но то включва извитите дисплеи edge-to-edge на Samsung, които могат да помогнат в илюзията, че гледате един голям екран, когато телефонът се отвори. През ноември корейският уебсайт на компанията показа телефон с номер на модела SM-G888NO, за който се говори, че е моделът, който може да се огъва. Независимо от обстоятелствените доказателства обаче ще считаме това за невероятно.

Слух: По две камери отпред и отзад

Това подлежи на обсъждане. Според ранните доклади Samsung Galaxy S9 ще надмине напълно iPhone X с две камери на предната страна, но по-новите слухове предполагат, че може би няма да се случи. Засега  изглежда ще има двойна задна камера – поне за Galaxy S9 Plus – оборудвана със сензори за изображения с 3 „пласта“, които могат да заснемат повече от 1000 кадъра в секунда.

Слух: Samsung Galaxy S9 ще записва видео със супер високо качество

Snapdragon 845 ще даде на Galaxy S9 голямо предимство, най-малкото на хартия, срещу други телефони с убийствени камери. Освен като първия, който записва 4K Ultra HD видео, Qualcomm казва, че чипът ще създаде по-ярка фотография и видео, ще намали шума и ще направи възможно вграждането на малки видеоклипове в неподвижни портрети.

Слух: Много по-дълъг живот на батерията

Като изключим „експлозивните проблеми“, Galaxy са известни с дълъг живот на батерията. S8 и S8 Plus издържаха около 16 часа по време на тестовете, а Note 8 – около един час повече. Друго предимство на Snapdragon 845 е по-добрата с 30 % енергийна ефективност според Qualcomm. Ако това е вярно, батерията на Galaxy S9 би могла да мине 20-часовия праг.

Слух: 512 GB вградена памет

Samsung може драматично да повиши залозите, когато става въпрос за вътрешна памет. Обявено е началото на масово производство на чип 512GB, който ще даде на Galaxy S9 осем пъти интегрирания капацитет на 64GB Galaxy S8. 512GB Galaxy S9 ще задоволи конкуренцията: най-новите модели на iPhone са с капацитет от 256GB, а Google Pixel 2 XL идва с версии 64GB или 128GB. Струва си да се отбележи, че чиповете на Samsung често се намират в не-Samsung телефони, включително iPhone.

Слух: Galaxy S9 може да има жак за слушалки

Световноизвестният 3.5 мм жак за слушалки стана все по-рядко срещана функция, която може да направи Galaxy S9 много по-привлекателен за хора, които не са готови да зарежат колекцията си от жични слушалки. Apple се отдръпна със своя iPhone 7 и 7 Plus и не погледна назад, а Google Pixel 2, Moto Z, Essential Phone и др. ги последваха.

Слух: Може да струва доста повече от сегашната генерация

Има много фактори, които допринасят за цената. Моделът на Apple от 999 долара, iPhone X, разчисти пътя за още струващи четири цифри телефони в бъдеще. И ако Samsung добави всички подобрения на камерата, това със сигурност ще повиши цената.

Ще продължим да следим новините и слуховете за официалния дебют на Samsung Galaxy S9 в началото на 2018 година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.