Face ID

Как функционира новaта Face ID технология на Apple

Apple ще представят новата Face ID технология, която ще бъде интегрирана първоначално само в iPhone X. Технологията за отключване чрез разпознаване на лице ще замести  Touch ID.  Тази промяна породи съмнения в някои от потребителите, свикнали със сигурността и бързината на отключване на Touch ID. Друга причина за безпокойство е, че в определени случаи при други устройства, когато пред дисплея се появи друго лице, различно от това на собственика, устройството се отключва. Въпреки че Face ID технологията не е нито нова, нито революционна, от Apple твърдят, че е имплементирана по-добре от всякога.

Как функционира Face ID?

Когато потребителят активира функцията Face ID се осъществява лицево разпознаване чрез камерата TrueDepth. С помощта на инфрачервени лъчи, устройството сканира лицето му и създава дълбочинна карта по 30,000 точкова система, изготвяйки математически модел и след това го запаметява. При следващо отключване на устройството, камерата сканира и сравнява резултатите. Ако съвпада с вече създадения модел, телефонът се отключва.

Face ID засича директния поглед на потребителя в телефона и тогава сканира лицето.  От Apple са съобразили, че това ще предпазва от случайно отключване на устройството, ако потребителят е близо до него.

Слънчеви очила, брада, мрак?

Инфрачервената светлина е невидима за човек, но функционира по същия начин, както и дневната. Тъй като нейната честота е по-ниска от дневната, тя по-лесно преминава през дадени обекти, като например слънчеви очила. Те пропускат инфрачервените лъчи да преминат и това позволява на Face ID да улови изражението, дори и когато сте с тях.

Многоточковия бионичен чип A11, вграден в iPhone X, помага на устройството да изучава лицето, позволявайки му да се адаптира към промени във външния Ви вид. Например ако пуснете брада, подстрижете се или сложите слънчеви очила, Face ID би трябвало да разпознае промените. Предполага се, че ако тази технология бъде успешна и на практика, ще бъде голяма иновация в лицевото разпознаване като цяло.

Инфрачервените лъчи позволяват на технологията да работи и на тъмно. Камерата разполага със собствен източник на светлина под формата на инфрачервен лъч и не ѝ е нужен външен такъв, за да функционира. Чрез flood illuminator (инфрачервена светкавица) се балансира осветеността на лицето ви. Тъй като е невидима за човешкото око, при активирането ѝ няма да има ярка светкавица, което значи че дори и в пълен мрак или в не добре осветена обстановка iPhone X ще може да различи лицето Ви.

Face ID безопасно ли e и ще замести ли наистина Touch ID?

Според Apple шансът за грешка на Face ID e едно на милион. За сравнение, при Touch ID шансът за грешка се равнява на един от 50 хил. случая, което откроява Face ID като доста по-прецизнa технология.  Face ID, точно както и Touch ID, ще дава достъп до Apple Pay. Дали това значи, че Face ID ще замести Touch ID? Ако е по-прецизно, по-лесно и най-вече по-сигурно, то тогава е напълно възможно.

Според Apple, Face ID предпазва от атаки, които са били успешни при други отключващи системи чрез лицево разпознаване. Инфрачервената камера създава дълбочинна карта на лицето Ви, така че няма да е възможно отключването на същия със снимка. Дори 3D маски са се провалили при опит да излъжат Face ID.

Чрез инфрачервения лъч, който прониква дори и през кожата, съществува възможност TrueDepth камерата да сканира подкожния слой на лицето Ви. При наличието на тази функция ще бъде доста сложно, ако не дори и невъзможно, да се пресъздаде маска с такава точност. Като добавим и тридесет хилядната точкова система за лицево разпознаване, опитите за атаки остават без никакъв шанс или хайде – не никакъв, а едно на милион.

Точно както и Touch ID отпечатъците, математическите модели на лицата ще се съхраняват в iPhone X Secure Enclave. Дори са криптирани и са недостъпни за други приложения, което допълнително затруднява злонамерени атаки. Разпознатите лица се запаметяват само и единствено на устройството и не се синхронизират със сървърите на Apple или с iCloud.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.