Дистанционна работа - Microsoft

Дистанционна работа – вече постоянна опция за служителите на Microsoft

Заради пандемията COVID-19, много бизнеси дадоха възможност на служителите си да работят дистанционно. Мярката позволява на всички да бъдат по-сигурни за здравето си, но Microsoft предприема крачка напред. Технологичният гигант позволява опцията за дистанционна работа на служителите си като перманентно решение.

Прогресивни тенденции в Microsoft

Microsoft Japan

Късно миналата година, технологичният гигант беше първата компания в света с подобни размери, която да опита 4-дневна работна седмица. Това, което започна като експеримент в Япония, вече е пример за прогресивните виждания на компанията. В следствие на решението си, компанията обяви следните резултати:

  • повишена ефикасност
  • по-малко срещи в заседателни зали и повече в конферентни разговори
  • 25% по-малко отпуски по време на експеримента
  • 23% по-ниска енергийна консумация
  • 59% по-малко принтирани разпечатки
  • 92% задоволеност от страна на служителите

За повече информация вижте пълната ни статия за експеримента.

Дистанционна работа – постоянен избор за служителите

Дистанционната работа в Microsoft вече е постоянна опция.
Дистанционната работа в Microsoft вече е постоянна опция.

С оглед на миналия параграф, може би няма да бъдете изненадани, че Microsoft е първата компания с подобни размери, която реши да предприеме тази стъпка. Досегашната временна опция за дистанционна работа се превръща във възможност за избор между място на бюрото и място вкъщи. Условието е просто: ако служителят избере да работи  от дома си за постоянно, трябва да освободи пространството си в офиса.

Дали това е естествено продължение на опитите на компанията да оптимизира разходите си за физическите си обекти, загриженост за служителите си или комбинация от двете, можем само да гадаем. Във всеки случай, още избори не могат да навредят, нали?

А вие работите ли от вкъщи около пандемията? Ако да – как ви се отразява? Ако не – бихте ли искали, ако имате възможността? А бихте ли избрали да работите от дома си за постоянно, ако имахте избора? Ще се радваме да видим какво мислите, затова заповядайте в групата ни във Фейсбук: Технологичното общество на България. Там си говорим за технологии (очевидно), проблеми с компютрите и техниката, разменяме съвети и от скоро имаме месечна тема за търсене/предлагане на работа. Заповядайте – може да се превърне в една от най-любимите Ви групи!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.