python

Python се превръща в най-популярния език за програмиране в света

Python се превръща в най-популярния език за програмиране в света. Това едва ли е голяма изненада, защото той се смята за един от по-простите компютърни езици, лесно достъпен и предлагащ немалко възможности за работа на специалистите.

Данните за нарастващата популярност на Python са изготвени от списание The Economist.

„Всъщност не си бях поставил за цел да създам език, предназначен за масово потребление“, казва Гуидо ван Росум, холандски компютърен учен, който е разработил езика през 1989 г.

Но почти три десетилетия по-късно неговото изобретение е изпреварило почти всичките си конкуренти. И помогна с програмирането на много хора, които преди това бяха объркани от него.

Статистика

През последните 12 месеца американците са търсили Python в Google по-често, отколкото дори новини за риалити звездата Ким Кардашиян. Броят на заявките се е утроил от 2010 г. насам, докато тези за други основни езици за програмиране или намаляват, или остават без промяна.

Двете основни предимства на езика са неговата простота и гъвкавост. Неговият ясен синтаксис улеснява изучаването, четенето и споделянето. А запалените по езика програмисти, известни като Pythonistas, вече са качили 145 000 софтуерни пакета по поръчка в онлайн хранилище. Те обхващат всичко – от разработването на игри до астрономия, и могат да бъдат инсталирани и включени в програма на Python за няколко секунди.

Тази гъвкавост означава, че американското разузнаване го е използвало за хакване, Google – за обхождане на уеб страници, Pixar – за производство на филми и Spotify – за препоръчване на песни, коментират експертите от The Economist.

Не спирайте да четете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново от света на информационните технологии. Последвайте ни и във Facebook – ние сме Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.