Vero

Acer представи нови продукти Vero

Acer обяви днес поредица от нови екологични компютърни устройства от серията Vero, спазвайки по този начин ангажимента си да работи за по-устойчиво бъдеще, като предлага на потребителите, фирмите и институциите повече начини да намалят влиянието си върху природата. Новите лаптопи Vero, all-in-one десктопи, монитори, проектори и периферни устройства използват в голяма степен PCR (рециклирана след ползване) пластмаса, OBP (пластмаса, застрашаваща океана) и рециклируеми опаковки. Компютрите са лесни за разглобяване, което опростява процеса на ремонт или ъпгрейди и удължава срока на ползването им.

„С удоволствие продължаваме да изпълняваме ангажиментите си към нашата инициатива Earthion (от Earth+Mission) за решаване проблемите на околната среда, като обявяваме иновативни решения и екологични продукти като тези от серията ни Vero“, каза Джери Kao, главен оперативен директор в Acer Inc. „Освен нови модели компютър и монитор, сега нашата линия Vero се разширява и с периферни устройства и проектори, с което вече предлагаме по-широка гама от устойчиво създадени продукти, намаляващи отпадъците и отделянето на въглерод, без да се прави компромис с производителността им.“

Лаптопи Aspire Vero

Новият лаптоп Aspire Vero (AV14-51) притежава 14-инчов Full HD екран и предлага всички екологични ползи, познати от предишните поколения продукти, но вече работи с 12-о поколение процесор Intel® Core™. Сега, освен характерния за него цвят Cobblestone Grey, вече се предлага и красивият Mariana Blue. Окомплектован с графика Intel® Iris® Xe[[1]] и мрежов адаптер Wi-Fi 6, той улеснява творческите задачи и свързването с мрежата, а също и добавянето на периферия, тъй като има богат набор от портове, включително Thunderbolt™ 4/USB Type-C и два порта USB 3.2 Gen1 Type-A, единият от които може да се използва за зареждане на мобилни устройства, дори когато системата е изключена.

Новият 15-инчов Aspire Vero (AV15-52) е с Full HD екран и подобно на AV14-51 работи с новите процесори Intel Core, за да позволи използване на най-новия софтуер за работа и забавление. С два порта USB 3.2 Type-A Gen1 и един порт Thunderbolt 4/USB Type-C, той гарантира бърза връзка и зареждане на мобилни устройства, докато лаптопът е изключен. Моделът се предлага в цветовете Starry Black и традиционния вече Cobblestone Grey. Full HD камера позволява висококачествени видеоконференции за улеснение на работата в екип.

Тези устройства са разработени съвместно с Intel и отговарят на изискванията за лаптоп Intel Evo, което означава, че покриват както хардуерните параметри на Intel, така и ключови показатели за потребителското изживяване като: бърза реакция, незабавна готовност за работа след включване, дълъг живот на батерията, бързо зареждане на батерията и наличие на интуитивни инструменти за работа в екип.

Какво още?

И двата модела 14-инчов и 15-инчов Aspire Vero притежават тракпади OceanGlass™, които са изработени от пластмаса, която би могла да замърси океана. Подобно на предишните модели от тази серия, 30% от материала, вложен в корпусите на Aspire Vero, е рециклирана след ползване пластмаса (PCR), което придава здравина и твърдост и спестява 21% въглеродни емисии[[2]] при производството. Рамката на екрана на лаптопа използва 30% PCR пластмаса, а бутоните – 50% PCR пластмаса, което допълнително намалява влиянието на компютъра върху околната среда, наред с липсата на боя върху корпуса. За да удължи периода на ползване, извършването на поправки и ъпгрейди е улеснено чрез долен капак със стандартни винтове, отстраняващ се лесно при подмяна на RAM и SSD.

Опаковката на лаптопа е интелигентно проектирана многофункционална кутия с вътрешна преграда, която може да се сгъва в триъгълна поставка за лаптоп[[3]]. Тази уникална опаковка, напълно защитаваща устройството, е произведена с 85% рециклирана хартия, а калъфът на лаптопа – от 100% индустриална рециклирана пластмаса (PIR), както и предпазният лист между дисплея и бутоните на лаптопа.

Acer Veriton Vero All-In-One

Многофункционалният десктоп Veriton Vero (VVZ4694G) е предназначен за екологично осъзнати фирми или работещи от вкъщи хора, които имат нужда от мощни компютри с компактен дизайн. Деликатен и елегантен на външен вид, той разполага с 24-инчов Full HD IPS екран, гарантиращ прекрасна видимост дори от малък зрителен ъгъл и има впечатляващото съотношение на екрана към корпуса 88% благодарение на своите тънки рамки. Компютърът може също така да се монтира на стена чрез VESA крепежен елемент и по този начин да спести още повече място на бюрото.

Vero

Във Veriton Vero All-in-One са вложени 30% материали, рециклирани след употреба, като включените в комплекта клавиатура и мишка също са изработени от PCR материал. Опаковката е 100% рециклирана, за да се удължи периодът на ползване на компютъра, а задният капак е изработен без винтове, така че лесно да може да се отстранява при ъпгрейди или ремонти.

Приложения и сигурност

Veriton Vero притежава достатъчно мощност, за да позволи използването на най-новите приложения за забавление и работа години наред, тъй като е окомплектован с най-новото, 12-о поколение процесори Intel® i9[1], дискретни графични процесори NVIDIA GeForce® MX550 и до 64 GB двуканална DDR4 3200 MHz памет. Мрежов адаптер Wi-Fi 6E (802.11ax) осигурява надеждна връзка за непрекъсната комуникация, а двата порта USB 3.2 Gen 2 Type-C поддържат 20 Gbps високоскоростен трансфер на данни за бързо сваляне на файлове. Два SSD диска M.2 позволяват до 2 TB пространство за съхранение. BlueLightShield дава възможност да се активира тристепенен филтър на синята светлина, като най-високата му стойност е 30% намаляване на емисиите на синя светлина, което помага за защита на очите.

Защитата на поверителни данни никога не е била така важна, както днес. Veriton Vero притежава Windows Hello, който използва инфрачервен скенер за лицево разпознаване, а пък дискретният Trusted Platform Module (TPM) 2.0 подобрява компютърната защита. В допълнение, интегриран интелигентен сензор Tobii Aware заключва компютъра и замъглява екрана, ако друг потребител се опита да получи достъп до него. Вградената 5 MP уеб камера има капаче, което се затваря, за да опази неприкосновеността на личния живот. Тази камера може да бъде обърната към потребителя за видео разговори или към стаята за показване на група хора при видеоконференции.

Монитори Vero

Двата нови IPS монитора Vero – 27-инчовият FHD Acer CB273 и 23,8-инчовият FHD Acer B247Y G, имат екологичен дизайн, като 85% от вложените в тях материали са PCR пластмаса, а 5% е пластмаса, застрашаваща океана (OBP). Със своя рейтинг Delta E<1, Acer CB273 възпроизвежда цветовете точно и с висока наситеност. Сертифицираният от TÜV Rheinland Eyesafe® панел намалява високо енергийната синя светлина, за да предпази очите, като същевременно запазва баланса на цветовете на екрана. Acer CB273 също така се предлага с KVM превключвател, позволяващ ползването на един екран, клавиатура и мишка от няколко компютъра и лесното превключване между тях. Включеният в този монитор USB Type-C порт осигурява до 90 W мощност на свързаните към него устройства.

Проектор Vero PD2325W

Acer Vero PD2325W е енергийно ефективен проектор с ниско въздействие върху околната среда, който използва 50% PCR пластмаса в корпуса си и 85% опаковки от рециклирана хартия. Неговият LED източник на светлина е с дълъг живот от 30 000 часа, което води до приблизително 50% спестяване на енергия в сравнение с традиционните проектори с живачни лампи. Това го прави не само по-екологичен, но и намалява общите разходи за притежание.

Със своите параметри – контраст 2 000 000:1, 2200 лумена яркост и резолюция WXGA (1280 x 800), Acer Vero PD2325W проектира презентациите изключително ясно и прецизно. Той също така поддържа разширената 125% REC 709 цветова гама, което е 1,5 до 2 пъти по-широка от тази на традиционните проектори с лампи. Автоматичната трапецовидна корекция на проектора елиминира вертикалните изкривявания, докато проекторът е монтиран на тавана. Освен това интегрираният BlueLightShield има няколко нива на филтъра за синя светлина, за да намали излъчването й и вредното въздействие върху очите.

Acer Vero PD2325W има вграден високоговорител с мощност 5W, така че при възпроизвеждане на видеоклипове, музика и филми няма да се налага свързване на външен високоговорител. Проекторът също така е пригоден за 24/7 непрекъсната употреба на публични места или изложби.

Мишка и клавиатура Vero

Линията Vero вече включва периферни устройства, включително мишка и клавиатура, които са проектирани така, че да намалят отпадъците и въглеродните емисии, а също така и шума. Горните капаци на двете периферни устройства са изработени от 65% PCR пластмаса, а долният – с 30% OBP. Дългото ползване е от решаващо значение за минимизиране на отпадъците. И мишката, и клавиатурата са с повишена здравина, като мишката има живот на батерията от 18 месеца, а клавиатурата Vero – дълъг живот от 5 милиона щраквания.

Vero

Бутоните и на двата продукта са почти безшумни, което е предимство при работа в споделени пространства, обществени места (например кафенета или библиотеки) или вкъщи, докато се слуша музика или води видео разговор. Моделите се предлагат в две версии: потребителска – оцветени в светло и тъмно сиво, с ярко жълти акценти, и за работещи –  оцветени в тъмно сиво.

Acer Earthion

Гамата от продукти Vero е стартирана в рамките на инициативата Earthion – мисия, в която Acer използва своите силни страни, партньори от веригата за доставки, клиенти и служители, за да разработи иновативни и интегрирани решения, които да помогнат за справяне с екологичните проблеми за едно по-устойчиво бъдеще. Целите на Earthion включват ангажимента на Acer RE100 за използване на 100% възобновяема енергия до 2035 г., създаване на по-екологични продукти и намаляване на въглеродния отпечатък на веригата за доставки на Acer.

[1] Спецификациите могат да варират в зависимост от модела и региона. Всички модели при наличност.

[2] Спестени емисии в сравнение с обикновените пластмасови корпуси за лаптопи със същия размер. Прогнозната стойност е изчислена от отчетите на PlasticsEurope Eco-profile. Сравнението е фокусирано само върху самия материал и е ограничено до сравняване на 100% чиста пластмаса със 70% чиста пластмаса и 30% рециклирана пластмаса, като се приема, че други фактори, които могат да повлияят на емисиите на CO2, са равни.

[3] Препоръчва се за ползване в статично положение (като видеоконферентна връзка, гледане на видеоклипове и др.)

Ако сте фен на Acer, може да погледнете и новите им модели Chromebook тук. Споделете какво мислите в коментарите или заповядайте да дискутираме заедно очакванията ни към Acer във фейсбук групата ни – Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.