WWDC 2023: уникалните Vision Pro, iOS 17 и още новости от Apple

Световната конференция на разработчиците на Apple вчера започна с основна реч, показваща всичко, което идва от гамата устройства на компанията. WWDC обикновено е мястото, където компанията ни дава първи поглед върху нов софтуер за iPhone, iPad, Apple Watch и Mac. Но тази година Apple разкри и нов хардуер.

Голямото съобщение беше дебютът на Apple Vision Pro, „нов вид компютър“, както го представи Тим Кук в презентацията. Но с MacBook Air и други съобщения за хардуер на Mac – включително нов силикон – както и софтуерни надстройки, нито едно кътче от екосистемата на Apple не е лишено от актуализации.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro е отговорът на компанията на надпреварата за слушалки за AR и VR. Това е личен дисплей на лицето ви с всички елементи на интерфейса, които бихте очаквали от Apple, с операционна система, която изглежда като комбинация от iOS, MacOS и TVOS. И няма да е евтино: Apple Vision Pro се продава за $3499 и ще започне да се доставя в началото на следващата година.

Самото устройство изглежда като други очила, въпреки че стъклената предна част крие камери и дори извит OLED външен дисплей. Очилата са закрепени към главата на потребителя с широка задна лента (без каишка отгоре). От дясната страна има голяма цифрова корона в стил Apple Watch, която ви позволява да управлявате очилата.

 

Vision Pro има лещи с три елемента, които позволяват 4K резолюция, въпреки че можете да сменяте лещи, вероятно за различни възможности за зрение. Аудио капсулите са вградени в лентата, за да стоят над ушите ви, а „проследяване на аудио лъчи“ картографира звука към вашата позиция. Набор от лидарни и други сензори в долната част на слушалките проследяват движенията на ръцете и тялото.

Vision Pro е компютър с чип M2

Технически погледнато, Vision Pro е компютър с чип M2, който се намира в компютрите от най-висок клас на Apple. Но нов R1 чип обработва всички останали входове за слушалки от 12 камери, пет сензора и шест микрофона и ги изпраща към M2, за да намали забавянето и да получи нови изображения на дисплеите в рамките на 12 милисекунди. Vision Pro работи с новата VisionOS, която използва iOS рамки, 3D двигател, фовеатно изобразяване и други софтуерни трикове, за да направи това, което Apple нарича „първата операционна система, проектирана от нулата за пространствени изчисления“.

Вътрешните камери проследяват движението на лицето ви, което се прожектира на другите, когато използвате FaceTime и други приложения за видео чат.

За да предпази потребителите от откъсване от външния свят, функцията EyeSight използва насочени отвътре камери и външния дисплей на слушалките, за да покаже очите ви – по същество показва на хората около вас върху какво се фокусират очите ви. Ако сте избрали своето потапяне докрай, очите ви ще изчезнат на външния екран. Но не сте напълно изолиран. Докато носите очилата, ако някой се приближи до вас, той ще се филтрира към вашето зрение.

Управление на Vision Pro

Интерфейсът използва движения на ръцете за управление на устройството, въпреки че има и гласови контроли. Трудно е да се каже как ще работят тези контроли и бихме очаквали, че потребителите ще се нуждаят от известно време, за да се адаптират да не използват мишка и клавиатура.

Това не е просто устройство за забавление. Apple представя първия си нов продукт от осем години като устройство за работа от вкъщи и за пътуване, като по същество ви позволява да отваряте колкото прозорци искате. Може да работи в офиса като дисплей за Macs и поддържа устройствата Magic Keyboard и Trackpad на Apple.

Vision Pro и Disney Plus

Vision Pro има първите 3D камери на Apple и може да прави пространствени снимки, осигурявайки 3D дълбочина с бинаурално аудио, за да изживеете моменти с по-голямо потапяне. Разбира се, това пространствено изживяване се разширява до филми, които е „невъзможно да се представят на 2D екран“, каза Apple по време на презентацията си, непрекъснато дразнейки ексклузивността, която хората, които не носят очила, дори няма да разберат, без да изпробват Vision Pro. Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгер излезе на сцената на WWDC, за да гарантира за очилата и последва кратък видеоклип, показващ интерактивни 3D изживявания, които потребителите на Vision Pro скоро ще могат да изпитат в услугата за стрийминг на Disney Plus.

Сега, когато Apple разполага с всички тези нови камери и проследяване на очите, тя въведе начин за защита на вашите данни и покупки с Optic ID, който използва очите ви като оптичен пръстов отпечатък за удостоверяване. Данните от камерата се обработват на системно ниво, така че това, което слушалките виждат, не се предава в облака.

Нов MacBook Air 15

Както се говореше, Apple обяви нов MacBook Air 15, по-голяма версия на MacBook Air 13, който беше пуснат миналата година.

Vision Pro

MacBook Air 15 се захранва от M2 чип и осигурява до 18 часа живот на батерията. Конфигурациите могат да се предлагат с до 24GB памет и до 2TB място за съхранение, като се продават на дребно за $1299 за начало (или $1199 с отстъпка за студенти).

 

15-инчовият модел е с дебелина 11,5 мм и тегло 3,3 паунда и има два порта Thunderbolt и съединител за кабел Magsafe – заедно с 3,5 мм жак за слушалки. Той има 1080p камера над дисплея в прорез, три микрофона и шест високоговорителя със субуфери с отмяна на силата.

Mac Studio с M2

Нов Mac Studio се появи и идва с най-новия силикон на Apple. Новият модел идва с чипсет M2 Max или новия чипсет M2 Ultra – по същество два комбинирани чипа M2 Max, което позволява до 192 GB памет.

Vision Pro

M2 Ultra открадна светлината на прожекторите с нови възможности, с 24-ядрен процесор и поточно предаване на 22 видеоклипа с 8K ProRes резолюция наведнъж. Може да поддържа до шест Apple Pro дисплея наведнъж.

Mac Studio започва от $1999 и ще бъде наличен от следващата седмица.

Mac Pro с M2 Ultra

Apple не губи време и обяви, че новият им настолен Mac Pro модел от висок клас ще получи и M2 Ultra. Новият Mac Pro получава всички надстройки на M2 Ultra като Studio, включително поддръжка за до 192 GB RAM.

Mac Pro има осем thunderbolt порта, два HDMI порта и двойни 10GB Ethernet портове, с шест отворени PCIe Gen 4 слота. Новият Mac Pro се предлага както в изправена кула, така и в хоризонтална ориентация на стелаж.

Новият Mac Pro започва от $6999 и ще бъде наличен от следващата седмица.

iOS 17

iOS 17 носи много подобрения в качеството на живот, а бета версията за разработчици на iOS 17 вече е достъпна за изтегляне. И накрая, можете да използвате повече филтри, докато търсите във вашите съобщения. В допълнение към натискането и задържането на съобщения, за да отговорите, можете също просто да плъзнете върху конкретни съобщения, за да отговорите на тях, и гласовите бележки ще бъдат транскрибирани.

Нови функции

Кажете сбогом на сивите екрани, когато получавате обаждания – сега можете да зададете снимки на цял екран или Memoji за контакти, когато ви се обадят. И ако някой остави гласово съобщение, можете да го видите транскрибирано в реално време, за да ви помогне да преглеждате повиквания, ако не разпознаете обаждащия се.

Vision Pro

Нова функция за безопасност, Check In, изпраща бележка до доверен контакт, когато стигнете до дадено местоположение – например когато се приберете безопасно вкъщи след късно нощно пътуване. Ако ви отнема повече време, за да стигнете до дестинация, ще бъдете подканени да удължите таймера, вместо да предупреждавате вашия контакт. Той също така споделя състоянието на вашата батерия и сигнал. Чекирането е криптирано от край до край.

Миналата година Apple представи функция на iOS, която ви позволява да копирате обекти на снимки и да ги поставяте като стикери – а сега можете да направите това с видео, за да създавате GIF файлове за споделяне с приятели или дори като отговори на съобщения. Всички емотикони вече са и стикери за споделяне.

AirDrop беше полезен инструмент за изпращане на файлове между устройства на Apple, но сега можете да споделяте информацията си за контакт с Name Drop. Можете да изберете какво искате да споделите между имейл адреси, телефонни номера и др.

Също така, кажете сбогом на разчитането на Notes, за да записвате мислите си – Journal е ново защитено приложение за лични спомени. Apple го представя като упражнение за благодарност, но iOS автоматично ще включва дейности като песни и тренировки, които сте правили, в личния ви дневник.

Apple Maps получиха актуализация, която собствениците на Android имат от години – възможността да използват Maps офлайн, особено полезно, когато сте извън обхвата на мрежата, докато сте на открито или пестите батерия.

Нов режим, StandBy, превръща iPhone в будилник, когато се зарежда и се върти хоризонтално. Той получава интелигентни взаимодействия като голям видим часовников циферблат, заедно с контроли за календар и музика.

Vision Pro

И накрая, както се говореше, вече няма да се налага да казвате „Хей, Сири“. Само казването на „Siri“ ще изведе гласовия асистент.

iPadOS 17

iPadOS 17 предоставя повече контроли на уиджетите, които не само показват повече информация с един поглед – те имат повече интерактивни бутони, които ви позволяват да управлявате интелигентния си дом или да възпроизвеждате музика.

iPadOS 17 предоставя повече интерактивни лични данни в приложението Health, включително по-богата визуализация на съня и активността.

Vision Pro

Следващата актуализация на iPadOS носи подобрения на качеството на живот, като повече персонализиране на заключен екран и множество таймери (полезно при готвене), както и подобрения на функцията Stage Manager за проследяване по време на видео разговори за iPad селфи камери.

С цялото екранно пространство на iPad, Apple разшири това, което можете да правите с PDF файлове, които могат да се попълват автоматично и подписват от iPadOS. Собствениците на iPad могат да си сътрудничат в реално време, докато променят PDF файловете, а файловете вече могат да се съхраняват в приложението Notes.

MacOS Sonoma

MacOS Sonoma, кръстен на един от най-известните райони за производство на вино в Калифорния, продължава темата на WWDC за добавяне на повече функционалност на джаджи.

Vision Pro

Sonoma също има някои надстройки за игри, като нов режим за игри, който дава приоритет на процесора и графичния процесор, за да подобри честотата на кадрите. Apple обръща внимание на потапянето с по-ниска латентност за безжични контролери и високоговорители или слушалки. Компанията също ухажва разработчиците с комплекти за разработка на игри и Metal 3. Но най-голямото съобщение за игри е, че опусът Death Stranding на легендарния създател на игри Hideo Kojima идва за Mac по-късно тази година.

„Работим активно, за да пренесем нашите бъдещи заглавия в платформите на Apple“, каза Коджима по време на презентацията на WWDC.

От страна на бизнеса, Mac е подобрил видеоконференцията с наслагване, което показва контроли на слайдове, докато презентирате. Apple също така представи нови реакции – като тикер, който пада за поздравления – които могат да бъдат задействани с жестове.

PassKey, технологията за криптирана парола от край до край, въведена от Apple миналата година, вече може да се споделя с други контакти и всеки включен може да редактира и актуализира пароли, които да бъдат споделени с групата.

Safari има актуализации за сигурност, включително заключване на прозореца на браузъра, когато е в режим на частно сърфиране, и профили за разделяне на акаунти, влизания и бисквитки между работа и лична употреба.

AirPods и аудио надстройки

Apple има шепа подобрения на своите аудио продукти. AirPods ще получат Adaptive Audio, който комбинира шумопотискане с интелигентно аудио, за да заглуши досадния фонов шум, като същевременно пропуска важни звуци – като клаксони на кола или звънец на велосипед. Ще премине и през гласове, в случай че някой започне разговор лично.

Много по-лесно е дигитално да поемете контрола върху музиката с SharePlay, докато някой с CarPlay шофира – ще бъде изпратена подкана към другите в колата с въпрос дали искат да поемат контрола.

WatchOS 10

И отново, уиджетите се появяват с WatchOS 10, следващото надграждане на операционната система за Apple Watches. Джаджите вече са достъпни от вашия начален екран – просто използвайте цифровата корона, за да превъртате между тях.

Apple се фокусира върху колоезденето тази година, подобрявайки тренировките, като показва данни за функционалния праг, важен показател за колоездачите. Той също така се свързва чрез Bluetooth със сензори на велосипеди и има нов режим на цял екран за iPhone, който ви позволява да го използвате като цял екран, докато карате велосипед.

Vision Pro

Планинари, радвайте се! WatchOS 10 надгради своя компас с точки за клетъчна връзка, които ви казват в коя посока да вървите и какво разстояние трябва да изминете, преди да можете да получите сигнал от оператора. Той също така показва SOS точки и показва изглед на надморска височина в 3D изглед на компас. Има и чист топографски изглед.

Apple също така разширява своето приложение Mindfulness, за да регистрира как се чувствате в State of Mind, като избира между цветно кодирани емоционални състояния. Можете дори да получите достъп до това от вашия iPhone, в случай че сте далеч от вашия Apple Watch.

Фокус върху здравето за 2023 г.

В допълнение към актуализациите на WatchOS Mindfulness, Apple въведе неутрално проучване за самоотчитане на настроението и психичното здраве, което действа като вид немедицински начин да посочи дали може да искате да получите професионална помощ.

Apple също така има нов фокус върху Vision Health на различни устройства в приложението Health и нова функция на Apple Watch измерва светлото време, прекарано навън, за да следи за късогледство при по-младите потребители. Screen Distance използва камерата TrueDepth на iPad, за да предупреждава хората, ако са твърде близо до екрана.

Това е всичко, което ни направи най-силно впечатление по време на WWDC 2023. Как Ви се стори? Харесахте ли си нещо? Елате да го обсъдим заедно в Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.