https://youtu.be/pMdThaY-cbM

WordPress 5.3 Kirk е вече тук!

Здравейте, WordPress маниаци. В следващите редове ще ви запознаем с новостите в WordPress 5.3 Kirk. Много са, интересни са, практични са.  Моля, имайте предвид, преди да преминете към новия ъпдейт, направете си резервно копие. Ако не сте сигурни какво правите, ползвайте помощ от приятел 🙂 Ето какви са промените.

Обработка на изображения

В WordPress 5.3 има над 150 подобрения, но едно от най-интересните безспорно е качването на неоптимизирани изображения с висока резолюция, заснети с Вашия телефон или фотоапарат. Тези снимки вече се адаптират с възможно най-доброто качество за уеб. Също така ще се завъртат в зависимост от това как е направена снимката (опция, която се обсъждаше още преди около 6 години).

Нова тема

Ъпдейта включва също и темата Twenty Twenty. По стар обичай, всяка нова версия на WordPress идва с тема, кръстена на следващата година. Тя ни предлага гъвкавост в дизайна и лесна интеграция в блок редактора. Оформянето на завладяващ и подобрен изглед на Вашия сайт става доста по-лесно.

Дизайн с повече възможности в блок редактора

  • С новия Group блок може да раздвижите страниците си в цветни секции. Например да обедините отделен параграф със списък. Просто добавете блоковете, които искате да обедините и кликнете Group.
  • Column блокът вече предлага опцията за промяна на размерите според желанието ни. В бъдещи обновявания можем да очакваме и „draggable“ опция. Потребителя може да избира между няколко нови лейаута, с които да оформи съдържанието в стегнат, свеж дизайн.
  • Заглавните блокове предлагат смяна на фоновия цвят и контрол върху текста.
  • Допълнителни възможности за по-добър и уникален дизайн на всеки блок от страницата Ви.
  • Добавена е опция за подравняване на текста в колоните

Подобрени известия

Успехите и грешките вече се отбелязват визуално чрез показване на статуса в долния ляв ъгъл. Проблемните секции много удобно се „осветяват“ с препоръки и насоки за подобряването им.

Верификация на админ мейла

Периодично ще бъдете подпитвани дали имейла Ви като админ е актуализиран. По този начин се премахва риска от log-in fail.

WordPress 5.3 -> PHP 7.4 съвместимост

Една от целите на WordPress 5.3 е да бъде напълно съвместим с PHP 7.4. Рилийза съдържа доста промени, за да премахне амортизираната функционалност и да подсигури добра съвместимост. WordPress насърчава всички юзъри да ползват само последните стабилни версии на PHP.

Опция тип „пишеща машина“

Докато пишете статия в редактора, фокусът се измества върху активния ред, на който пишете и секцията се движи надолу или на горе.

Следи се състоянието на сайта

В зависимост от кондицията на сайта Ви, в секцията Site Health ще се изписва Good или Should be improved. Другото полезно е, че се показват препоръки и опции за оптимизиране на сайта.

Като цяло промените са доста полезни и практични. Лично на мен най-много ми хареса опцията „пишеща машина. А на Вас?

Заповядайте да обсъдим новостите в Технологичното общество на България.

А за финал Ви оставяме с видеото от Нюйоркското общество, представящо новостите в WordPress 5.3 Kirk на практика.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.