сигурност в киберпространството

България подкрепи Парижкия призив за сигурност в киберпространството

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е сред първите, подкрепили и подписали Парижкия призив за сигурност в киберпространството. Тази подкрепа и влизането в списъка с подписалите заинтересовани страни трябваше да бъде заявена до края на миналата седмица.

Политическа декларация на високо равнище пък беше обявена по време на Парижкия форум за мир, който се провежда във френската столица тази седмица.

Цели

Документът потвърждава някои основни принципи като приложимостта на международното право в киберпространството. Призивът позволява на всички заинтересовани страни да сигнализират за ясния си ангажимент да засилят сътрудничеството помежду си, да увеличат стабилността на киберпространството и способността им да предотвратяват най-значимите атаки.

По повод важността на документа от Париж Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, казва:

„Вече сме приели достъпа до интернет като неотменимо човешко право. Киберпространството не е виртуална, а реална важна част от нашия живот. Необходимо е всички научени от човечеството уроци, принципи и конвенции в международните отношения, добри практики и механизми да обхванат и киберпространството, да допринесат за сигурността и стабилността в него.

Мощта и достъпността на информационните и комуникационни технологии дават условия за невиждани досега възможности за творчество и реализация, удобства и мащаб, прогресът зависи от тях. Но те могат да бъдат и инструмент за разрушение и злонамерени действия. Ние, българските ИТ фирми, съзнаваме своята отговорност и зависимост от осигуряване не само на удобство, богата функционалност и надеждност, но и на сигурност и доверие у всеки потребител. Готви сме и ще партнираме, ще бъдем проактивни и ще работим за реализацията на целите на Декларацията. Длъжни сме и можем да допринесем.“

 

 

Подкрепилите декларацията заинтересовани страни ще потвърдят желанието си да продължат да работят заедно, по-специално с цел:

  • предотвратяване и по-бързо възстановяване от злонамерени кибердейности;
  • защита на общата достъпност и интегритета на интернет;
  • съдействие за предотвратяване на злоумишлени намеси в политическите изборни процеси;
  • съвместна работа срещу кражба на интелектуална собственост чрез употреба на ИКТ;
  • предотвратяване на разпространението на злонамерени инструменти и техники;
  • увеличаване на сигурността на ИКТ продуктите и услугите, както и на киберхигиената;
  • прилагането на мерки, за да се предотврати hack-back (обратна атака);
  • съвместна дейност за укрепване на съответните международни норми.

С пълния текст на документа можете да се запознаете на страницата на френското външно министерство.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.