10-годишно момиче счупи рекорда на наградите на БАИТ за 2017 година

За седма поредна година Българската асоциация по информационни технологии раздаде отличията си за най-успешните лица и фирми в бранша през изминалата година. Рекордът за най-млад носител на наградите на БАИТ постави едва 10-годишно момиче. Това е Соня Генова, разработила мобилно приложение с въпроси от основните предмети в учебната програма за 3 клас. Тя бе поощрена с плакет и грамота, както и с последен модел таблет, очила за виртуална реалност и раница. Наградата ѝ беше връчена от Весела Калъчева, изпълнителен директор на асоциацията.

Младежката награда пък получи ученикът Илиян Кордев, изготвил система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на операционната система Linux.

На церемонията присъства президентът Румен Радев, който връчи приза за специален принос на Светлин Наков. Вдъхновяващият преподавател по компютърни науки е запалил хиляди млади хора към кариера в ИТ сектора. Той е автор на над 10 книги и е съосновател на Софтуерния университет. През годините е участвал в създаването на редица други обучителни школи за младежи. През 2004 година стана носител на наградата „Джон Атанасов“ за ангажимента си в сферата на информационното общество.

„Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с много смели крачки и голяма добавена стойност. Без информационни технологии и комуникации няма бъдеще.“, категоричен беше държавният глава.

Председателят на БАИТ Огнян Траянов посочи, че значителна част от наградите на БАИТ са посветени на младите хора, поели по пътя на реализацията точно в този бранш, както и на техните учители.

„На всички кандидати за награди казваме: Благодарим ви, колеги и приятели. Разчитаме на вас, разчитайте на нас.“, добави той.

Признанията

Наградата в категория „Значителен корпоративен ИТ проект“ бе връчена от вицепремиера по демографската политика Валери Симеонов. Тя отиде при „БГО Медия“ за уеб-базираната информационна система HARP за управление на данни и сложни процеси, свързани с медицински проучвания.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева отличи Петър Георгиев от БНТ в категория „Журналистически принос“ за дейността му по отразяване на актуалните и важни за ИТ индустрията теми.

Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков връчи приза в категория „Държавна администрация“. Носител е Областна администрация град Пловдив за разработването на междуинституционалната платформа „Посещаемо и безопасно училище“. Чрез нея институциите задържат в образователната система деца и ученици от 5 до 16-годишна възраст. Сред общинските администрации пък беше отличена отново Община Пловдив, където бе внедрена облачна система в училищата с цел дигитализация на учебните процеси.

наградите на БАИТ

Награда получи също Министерството на образованието и науката за платформата „Твоят час“, при която ученици от 1-ви до 12-ти клас бяха ангажирани с допълнителни занимания. Екипът на стартъп компанията Appzio бе награден за разработването на платформа, която драстично съкращава времето за създаване на мобилни приложения.

За компания новатор беше избрана Check Point Cardio, която предоставя система за телемониторинг на ЕКГ и други жизненоважни показатели. В категорията за най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИТ индустрия по света спечели „Датекс“. Компанията се занимава с производството на фискални устройства.

Победителите в конкурса за наградите на БАИТ са избрани сред общо 127 кандидатури от 88 личности, компании и институции.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.