социални мрежи

Учени: Намалете ползването на социални мрежи, за да избегнете депресията

Редица проучвания досега са проследявали използването на социални мрежи и рисковете за психичното здраве – като например чувството за самота и депресия. Но този въпрос напомня на онзи за кокошката и яйцето. Е, социалните мрежи ли ни депресират или по-скоро посягаме към тях, защото вече се чувстваме зле?

В ново проучване, публикувано в сп. Journal of Social and Clinical Psychology, екип от изследователи от Пенсилвания разглежда тази връзка и опитва да разбере дали хората действително могат да се чувстват по-добре, когато намалят социалните медии. Заключението на учените е: „Нашите открития напълно доказват, че ограничаването на употребата на социални медии до приблизително 30 минути на ден може да доведе до значително подобрение на чувството за благосъстояние„, пишат авторите.

Изводите

Групата, ръководена от Мелиса Г. Хънт, се допитва до някои предишни проучвания, които експериментално тестват причинно-следствената връзка между социалните медии и проблемите на психичното здраве. Повечето са фокусирани само върху Facebook и оставят достатъчно място за по-нататъшни изследвания.

Изследователите събрали 143 студенти за два различни експеримента, един през пролетта и един през есента. Всеки субект имал профил във Facebook, Instagram и Snapchat, както и айфон. (Авторите на изследването отбелязват, че айфоните автоматично проследяват общия брой минути, през които всяко приложение е активно отворено на екрана.) Те наблюдават учениците в продължение на една седмица, за да направят детайлен преглед на използването на социалните медии и дават на студентите въпросници, които трябва да оценяват тяхното благополучие според седем различни фактора: социална подкрепа, страх да не пропуснеш нещо (известен още като FOMO, fear of missing out), чувство за самота, автономия и самоприемане (мярка за психическо благополучие), безпокойство, депресия и самоуважение.

След това те провели експеримента си. През следващите три седмици една случайно избрана група продължила да използва социалните мрежи както в началото, а другата трябвало да ограничи използването на Facebook, Instagram и Snapchat до 10 минути на платформа на ден.

„Всичко е ясно“, казва Хънт пред Science Daily. „Използването на по-малко социални мрежи, отколкото обикновено, би довело до значително намаляване на чувството за депресия и самота. Тези ефекти са особено изразени при хора, които са били по-депресирани, когато са влезли в проучването.“

Изследователите решили да ограничат социалните медии, а не да ги преустановят, тъй като това било по-реалистичен вариант, отбелязва тя.

Други критерии

Иначе нито една от групите не показала подобрение в критериите като усещане за социална подкрепа, по-високо самочувствие, автономност и самоприемане. Изследователите отбелязват, че е възможно тези критерии действително да не са засегнати от социалните медии, но също така, че продължителността и дизайнът на процеса може да не са правилни, за да се видят реални резултати.

Изследването има своите граници. Учените могат да наблюдават само това, което студентите са правили по телефона си, което означава, че е възможно младежите да са влизали в социални мрежи чрез своите настолни компютри. „Това изследване не е достатъчно и има много възможности за по-нататъшно проучване“, твърдят авторите му.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.