Code It 2018

Отличиха победителите в Международния конкурс по програмиране Code IT 2018

На официална церемония в Президентството на Република България бяха отличени победителите в 18-то издание на Международния конкурс по програмиране Code IT 2018. Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента Румен Радев.

Победител в генералното класиране е Мартин Копчев от Габрово. На второ място е Виктор Терзиев от София, а на трето – Тодор Бончев от Враца.

Мартин Копчев е ученик в VIII клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. Със състезателна математика се занимава от 2010 г., а с информатика от 2013 г. През 2017 г. и 2018 г. участва в национални и международни състезания по информатика и математика, в които печели призови места. През 2017 г. е единственият български ученик, класиран в два национални отбора на България – по информатика (отбор А, Капитан на отбора) и математика (отбор В) за ученици до 15,5 години.

Има десетки национални и международни отличия по математика и информатика, сред които златен медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (София, септември 2017 г.), златен медал (поделен) с втори резултат от XI Младежка Балканска олимпиада по информатика за ученици до 15,5 години, Сребърен медал (поделен) от XII Открита московска олимпиада по информатика (Москва, март 2018 г.) и много други.

В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.

В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране Code IT 2018, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието Code IT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

На събитието присъстваха представители на академични институции, представители на неправителствени организации в областта на информационните технологии, спонсори и партньори на състезанието.

„Международният конкурс по програмиране Code IT 2018 отново събра блестящи таланти в състезателното програмиране. Това е една от най-дългосрочните инициатива на Мусала Софт и се гордеем, че отново получихме подкрепа от президентската институция, от най-елитните образователни и академични институции, от бизнеса и неправителствения сектор. Убедени сме, че тези млади хора ще бъдат сред лидерите на софтуерната индустрия и сме щастливи да бъдем част от техния път към върха“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

 

Класиране на 12-те финалисти от Сезон 2017-2018:

1 място: Мартин Копчев (Габрово, България) – 8 клас в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово

2 място: Виктор Терзиев  (София, България)  – 12 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

3 място: Тодор Бончев (Враца, България) – софтуерен разработчик в международна компания

4 място: Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия) – 2 курс студент в Рачунарски факултет в  Белград, Събрия

5 място:  Радослав Димитров (Пловдив, България) – Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив

6 място:  Емил Инджев (Русе, България) – 12 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

7 място: Станислав Николов (София, България) – 10 клас, Софийска математическа гимназия  „Паисий Хилендарски“

8 място: Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия) – 11 клас в гимназия „Велико Петрович“

9 място: Вилим Лендвай (Поповача, Хърватия) – 4 курс в XV гимназия в Загреб, Хърватия

10 място: Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия) – преподавател в гимназията в Сомбор (High School of Sombor)

11 място: Петър Няголов (Русе, България) – 11 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

12 място: Антъни Господинов (Ямбол, България) – 10 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“

 

Класиране CodeIT Junior 2017/2018:

1 място:  Благойче Павлески (Прилеп, Македония)  – ООУ „Кире Гаврилоски Яне“

2 място: Виктор Кожухаров (Русе, България) – 9 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

3 място: Дориян Лендвай (Поповача, Хърватия) – 8 клас в Основното училище в Поповача

4 място: Георги Петков (София, България) – 8 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

5 място: Румен Михов (Ямбол, България)  – 8 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.