IoT Adventure Awards

IoT Adventure Awards раздаде първите си награди. Вижте победителите!

Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на официална церемония, част от IoT Adventure Forum 2018 на 15 май в хотел “Новотел София”. Конкурсът, който се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) в сътрудничество с Райт Имидж, определи най-добрите проекти, решения и стартъпи в областта на Интернет на нещата.

Вижте кои са победителите!

  • Категория “Интернет на нещата: Умен град” – DataArt Smart Elevator на DataArt България (www.dataart.com)

Умният асансьор, все още в демо версия, показва нагледно как IoT може да бъде част от ежедневието ни и да направи живота ни по-сигурен и по-лесен. Асансьорът притежава гласово активиране, гласов контрол и гласови команди, използващи Amazon Alexa и DeviceHive. Освен това, той може да разпознава подозрително или агресивно поведение, наличие на оръжие, съмнително облекло, емоции, състояние на тялото и т.н. В допълнение към това, системата е програмирана така, че да позволява излъчването на различни рекламни съобщения за това какви полезни места могат да бъдат намерени в сградата и на съответния етаж. Също така е възможно задаването на въпроси и получаването на отговори от типа: „Къде се намира най-добрият ресторант в сградата?”

  • Категория “Интернет на нещата: Бизнес” – MOM4 на NearSoft Europe (nearsoft.eu).

МОМ4 е софтуерна платформа, която улеснява дигитализацията на производствените дейности и дейностите, свързани с поддръжка и ремонти. Това е платформа от ново поколение, изцяло разработена според Reference Architectural Model for Industry 4.0 (RAMI 4.0), която замества традиционните системи от типа: APS, MES, PIMS, QMS, CMMS, и др. МОМ4 се явява свързващо звено между административната и производствената част в едно предприятие. Внедряването на МОМ4 спомага за взимането на по-бързи, по-добри и по-мотивирани управленски решения чрез повече производствена информация в реално време. Платформата притежава разнообразен набор от инструменти, които помагат за планиране и изготвяне на производствени/ремонтни графици, както и тяхното проследяване в реално време. Има и такива за оптимизация и баланс на ресурсите – материали, машини и хора, за управление на изпълнението на задачи, за управление и анализ на престоите и авариите, за управление на дейностите по поддръжка и др.

  • Категория “Интернет на нещата: Потребители” – Лайтхаус на Апп Лайтхаус (http://www.applighthouse.com)

Първото безплатно туристическо приложение в България, което използва успешно бийкън технологията. Има изградена мрежа от над 150 бийкъна в градовете Варна, Бургас, София. В допълнение, успешната интеграция на Geo-Fencing и Google Nearby позволява моментална връзка със смартфоните на туристите и жителите на града. Използването на трите услуги – бийкън мрежа, Geo-Fencing, Google Nearby в едно приложение прави решението уникално. В момента, чрез партньорство с община Варна, Апп Лайтхаус е разположила 40 бийкън устройства на паметници на културата, забележителности и общински спортни площадки. Следващата стъпка в изграждане на мрежата е да се поставят устройства на всички автобусни спирки в града. Те ще помогнат за по-лесна навигация на жители, туристи и незрящи.

  • Категория “Интернет на нещата: Стартъп”- ShopUp на ShopUp (https://shopup.me/)

ShopUp e български стартъп, работещ в областта на IoT. Едноименото решение ShopUp представлява иновативна аналитична платформа, която комбинира различни IoT технологии и извлича информация от тях чрез изкуствен интелект. Така тя подпомага търговски вериги, магазини, ресторанти и хотели при взимането на информирани решения, свързани с измеримо целеполагане на личния състав, реална симулация за увеличение на оборота, оптимизиране на смените на служителите, анализ на трафика и профилиране на техните клиенти. Решението дава възможност за по-добър анализ на зоните в даден обект, както и за анализ на мрежите или веригите от обекти.

В момента се разработват и нови инструменти – за прогноза, симулация и персонализирано таргетиране на крайни посетители. Едно от основните предимства е, че връзката с крайните посетители е минимална и няма нужда от инсталации или допълнителни активности. Системата работи с точност от 95 до 99.3% от потока на хора. До сега ShopUp има няколко инсталации в България и над 20 в Канада.

  • Категория “Интернет на нещата: Общество” – Digital Nervous System на Заралаб (http://www.zaralab.org).

Чрез своя проект Digital Nervous System Заралаб изгражда безплатна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Мрежата е базирана на популярния в световен мащаб LoRaWAN протокол, използван и от The Things Network. С негова помощ могат да се свързват неограничен брой умни устройства. Антените (концентраторите), които се използват за тази технология, са с много голям обхват.

Консумацията на енергия е изключително малка, което позволява на крайните устройства да работят на батерии с години, или напълно автономно. Ползите са много – от безплатна среда за разработка, до глобален пазар с над 600 града към днешна дата. Технологията може да се използва както при управлението на общините – за оценка чистотата на въздуха, управление на уличното осветление или за сметоизвозването например, така и от частни компании.

Жури

Проектите бяха оценени от петчленното жури в състав: Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания, Александра Цветкова, директор на фондация “ЛИБРе”, Ина Георгиева, главен редактор на списание “Твоят бизнес”, Калин Цветков, изпълнителен директор и основател на Навигато, и Нели Вачева, управител на IDC България. Водещите критерии при оценка бяха: уникалност, иновативност, полезност, приложимост, обхват, конкурентност, устойчивост и наличие на бизнес модел.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.