конкурс по програмиране CodeIT

Вече са ясни 16-те финалисти в Международния конкурс по програмиране CodeIT

Приключи шестият кръг (Спринт) на Международния конкурс по програмиране CodeIT. Вече са ясни 16-те състезатели, които ще вземат участие в големия финал в София.

По регламент, във финалния рунд се допускат участниците с най-добри резултати от шестте предварителни кръга – 12 от генералното класиране и 4 от класирането за младежи.

Финалисти от генералното класиране:

 1. Дамагой Брадац (Загреб, Хърватия)
 2. Радослав Димитров (Пловдив, България)
 3. Мартин Копчев (Габрово, България)
 4. Виктор Терзиев (София, България)
 5. Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия)
 6. Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия)
 7. Станислав Николов (София, България)
 8. Тодор Бончев (Враца, България)
 9. Вилим Лендвай (Поповача, Хърватия)
 10. Антъни Господинов (Ямбол, България)
 11. Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия)
 12. Александър Кръстев (Варна, България)

Финалисти от класирането за младежи:

 1. Виктор Кожухаров (Русе, България)
 2. Румен Михов (Ямбол, България)
 3. Дориян Лендвай (Поповача, Хърватия)
 4. Благойче Павлески (Прилеп, Македония)

Финалният рунд на CodeIT ще се проведе на 3 юни (неделя) от 12:30 ч. в Интерпред (бул. Драган Цанков 36), а церемонията по награждаване ще се състои на 4 юни (понеделник) от 16:30 ч. в сградата на Президентството (бул. Дондуков 2). Конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

В поздравителен адрес към финалистите, държавният глава заяви: „Считам, че насърчаването на интереса към състезателното програмиране сред младите компютърни специалисти, спомага за формирането у тях на конкурентни умения и постоянен стремеж към себеусъвършенстване, така нужни за успех в днешната динамична среда.“

Той изрази увереност, че находчивите и предприемчиви млади умове, участващи във финала на CodeIT, имат потенциала със своите бъдещи новаторски проекти да допринесат за положителното развитие на страните, които представляват.

Традиционно всяка година финалистите в CodeIT имат възможност да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Тази година специално за лекция и уъркшоп с финалистите ще пристигне хърватинът Иван Катанич – дългогодишен състезател по програмиране, носител на редица медали и награди от международни състезания и олимпиади. Част от постиженията му включват златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Катанич има магистърска степен от Загребския университет. В обучението си се е фокусирал върху машинното самообучение и блокчейн технологиите. Бил е стажант във Facebook, MemSQL и Jane Street. Част е от общността на състезателното програмиране от много години, като в свободното си време продължава да участва в състезания. Също така подготвя учениците от отбора на Хърватия и изготвя задачи.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.