Хакатон за София

Хакатон за София ще се проведе този уикенд

„Визия за София“ организира първия по рода си Хакатон за София, който ще потърси иновативни решения за анализ на данните за града през идния уикенд. Това ще бъде важна част от етапа на допълване, консолидиране и анализ на събраните данни в oбщинската инициатива. Тя работи по изследване и анализ на наличните знания за града.

Програма

Събитието е отворено за всички тех експерти и ентусиасти, които се интересуват от подобряването на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегическото планиране на града. To ще се проведе от 30 ноември до 2 декември (от 18 ч. в петък до 18 ч. в неделя). Мястото е JA Startup Hambar в София Тех Парк.

Участниците ще сформират екипи, за да търсят технологични решения за анализ или визуализиране на данни, създаване или оптимизиране на процеси и умно управление в работата по създаването на Визия за София. В зависимост от личните си и професионални интереси, всеки желаещ ще може да се включи в екип. Ще има възможност за работа както по собствена идея, така и по някое от готовите задания. Сред тях са:

  • Културните трендове – как се променят календарът и местата за култура в София – анализ на данни.
  • София спортува – анализ на възможностите за спорт в София по данни, предоставени от Столична община.
  • Града в очите на туриста – количествен и качествен анализ на мненията на туристи за София в най-популярните онлайн платформи: Airbnb, Booking, Trip Advisor и други.
  • Транспортерс – визуализация и анализ на капацитета за превоз на пътници от градския транспорт между точки от града – анализ на данни от Център за градска мобилност.
  • Градска лупа – детайлна карта на София в комбинация от различни подложки.
  • Зеленият град – анализ на данните за зелените площи в града от програмата „Коперник“ и от ОП „Софпроект“.
  • Активизъм за всеки – Анализ на сигнали от граждани по видове, райони, податели и предприети мерки – по данни от контактния център на Столична община и Гражданите.бг.
  • Строителна епопея – Пространствен анализ на издадените строителни разрешения през годините и по райони по данни на Столична община – Направление “Архитектура и градоустройство”.

Награди

Трите отбора, разработили и представили най-добро технологично решение по време на хакатон за София, ще бъдат отличени с парични награди. Те са 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.