Robocar автомобил - основно изображение MWC 2017

Състезанията Roborace с „умни“ коли ще спомогнат за приемането на роботите

Състезанията с „умни“ коли могат да спомогнат за приемането на роботите по улиците и са чудесен начин да бъдат представени пред обществото предимствата на изкуствения интелект. В това е убеден Денис Свредлов, главен изпълнителен директор на компанията Roborace, която планира да организира спортни мероприятия с автономни състезателни автомобили.

Свредлов представи „умния“ болид Robocar на провеждащия се в момента в Барселона Световен мобилен конгрес (Mobile World Congress). Събитието традиционно събира експерти от телеком, онлайн, софтуерния и медийния бранш, а през тази година на него присъства и журналист от Technology.bg.

Дизайнът на състезателния модел е дело на Дениъл Саймън, който е изработил някои от най-знаковите автомобили за големи холивудски продукции, включително Tron Legacy. Возилото използва два радара и шест камери с вграден изкуствен интелект. То може да извършва до 24 трилиона операции в секунда, определяйки оптималното действие във всяка ситуация.

Свредлов заяви пред конгреса, че състезанията с умни автомобили ще спомогнат и за развитието на автономните коли като цяло.

„За нас е изключително важно да създадем емоционална връзка към автономните автомобили и да сближим повече хората и роботите, за да дефинират заедно бъдещето“

– обясни мениджърът на Roborace.

Той посочи, че този сегмент на автомобилния бранш е много по-различен от другите спортни състезания и в него герои всъщност ще бъдат софтуерните инженери, а състезанието ще е между интелекти, не между бюджети. Всички екипи ще разполагат с една и съща състезателна кола Robocar, с която да работят и ще се концентрират изцяло върху софтуера.

Въпреки скорошната катастрофа на една от колите му, Свредлов заяви, че вярва в тази технология и инцидентите само помагат за нейното подобряване. Показателен за перспективите пред иновативната състезателна дисциплина е и интересът към нея и Roborace от компании от ранга на Audi и Renault.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)