Най-популярните геймърски конзоли в България

Знам, знам! В интернет, в списания, по телевизията, по радиото и дори в тоалетните на някои пропаднали барове, темата за най-популярните геймърски конзоли е дъвкана и предъвквана.

Но тази статия е различна, защото има обрат! Тук ще говорим за най-популярните геймърски конзоли в България. А в България всичко е с обрат…

През 70-те, 80-те и 90-те геймърите в онази част от света, която ние все още наричаме „Запада“ са били свидетели на „Първите Конзолни Войни“ и на „Войната на битовете“. През това време ние в България трябваше да се съобразяваме с реалностите на ниските доходи и режима на тока. Ограничените финанси и малкия пазар, който общо взето не е представлявал никакъв интерес за гиганти като Sega и Nintendo, оформиха една много интересна геймърска среда. Тя бе изпълнена с китайски копия на известни конзоли и тук-таме нещо оригинално за по-заможните. После вятърът на промяната довя модерното комерсиално общество по нашите земи и нещата бавно се промениха…Но приказката започва така…

Atari 2600 / Rambo TV Game

Съвсем естествено, най-ранната гейм конзола, която си намира по-масов път в България, е Atari 2600 и най-вече нейният китайкси клонинг Rambo TV Game. За Aтарито пътят е по-труден, често вкарано нелегално от някой моряк или тираджия. За негова сметка „Китаеца“ по-бързо навлиза на българския  пазар след 1990 г. Освен цената причина за това е и фактът, че картриджи се намират изключително трудно по онова време, а  Рамбото има много вградени игри. За сметка на това, ако някой от вас го е притежавал, ще знае, че джойстиците се чупеха и при по-силен повей на вятъра.

Китайският клонинг (ляво) и оригиналното Атари 2600 (дясно). Кутията на „Китаеца“ нагло се опитва да ви заблуди, че конзолата включва и по-модерни игри, но това си е булшит.

 

Повече на: Rambo TV Game review

Famicom клонингите

Дали сте имали някое абсолютно копие на Famicom или пък Terminator 2 (която изглеждаше повече, като Sega Mega Drive), това няма никакво значение. Факт е, че Famicom клонингите може би са най-масово разпространените конзоли в България за всички времена!

Повечето от тях започват да се произвеждат в Китай и Тайван около 1992 г. и бързо се намърдват в най-сивите точки на света по онова време – Източна Европа, Африка и Южна Америка. Причината за популярността им всъщност е много проста и не опира само да финансовата страна на нещата. В онези години Nintendo нямат абсолютно никакъв апетит към споменатите пазари, поради ниската покупателна способност. Заради това те не си правят труда да лицензират Famicom или NES в тези части на света. Същото важи и за игрите им (добре де, значи пак си опира до финанси). В тази обстановка Китай и Русия започват да бълват копия на Contra, Duck Tales, Mario, Zelda, Double Dragon, Metal Gear и т.н. Междувременно Nintendo не правят нищо по въпроса и неслучайно оригинален Famicom или NES в България беше невъзможно да се види.

Dendy Junior (ляво) е най-популярният Famiclone в България, следван от Terminator 2 (дясно).

 

Повече на: Terminator 2 Famiclone

Sega Mega Drive

Докато Nintendo спят, Sega решават да настъпят по-сериозно на източноевропейския пазар и в средата на 90-те започват да работят официално с местни разпространители. Безспорно най-популярният модел, с който Sega влизат в България, е Sega Mega Drive (познат в САЩ като Genesis). Активността на Sega на този пазар може би се обяснява с факта, че Super Nintendo се среща много по-рядко от своя 16-битов конкурент. Каквото и да си говорим, в един момент от живота си повечето български деца на 90-те ядяха и сънуваха Sonic.

Offtopic: когато Nintendo виждат как се развива огромният руски пазар, бързо осъзнават грешката си и се започва изключително интересна битка със Sega. Сама по себе тя си би могла да стане обект на дипломна работа за студент в специалност икономика в УНСС. But this, as they say, is a story for another day…

При 16-битовите конзоли Sega успяват да се противопоставят успешно на Nintendo.

 

Повече на: SEGA MEGA DRIVE console review

Brick Game Tetris

А вие какво очаквахте? Казах ви още в началото на статията, че ще има обрат!

1.Конзола ли е ?

  • „A video game console is an electronic, digital or computer device that outputs a video signal or visual image to display a video game that one or more people can play“ (източник ми е Wikipedia, така че не може да не е вярно). Значи е конзола.

2.Имаше ли по едно такова във всеки български дом в един или друг период?

  • Имаше!

I rest my case. Продължаваме нататък.

Признайте си – всички сте изгубили ценно време от живота са си на тая машинка.

 

Повече на: Ако кликнеш тука, значи грам нямаш какво да правиш

Game Boy

Добре де, в България имаше и по-джиджани „hand-held“ конзоли от споменатата горе (не, не говоря за Ну Погоди!).

Nintendo Game Boy излиза на пазара през 1989 г., но за да стигне Източна Европа, му трябват още 5 – 6 години. Горе-долу по това време Nintendo вече вади Game Boy Pocket, a през 1998 г. и Game Boy Color. Въпреки късното му пристигане на българска земя, Game Boy бе мечтата на всяко хлапе. Разнообразни и интересни игри, 8-битова графика, силно аудио (на слушалки беше стерео, иначе е с един говорител). Към това можем да добавим факта, че беше изключително милостив към живота на батериите и че физически може да издържи 12 рунда с Майк Тайсън.

При излизането си на пазара Game Boy чупи от бой далеч по силните си, като характеристики, конкуренти – Sega Game Gear и Atari Lynx. Тактиката „keep it simple“ се оказва повече от успешна. През това време Game Boy на практика няма конкуренция на българския пазар, така че, който можеше да си го позволи, си го купуваше без чудене, а останалите се надявахме да ги вземем поне на заем за уикенда.

Еволюцията на оригиналния Game Boy

 

Повече на: Game Boy Classic – 1989

Xbox 360

Ето ви малко храна за размисъл – Microsoft Xbox излезе на пазара през 2001 г. Feel old yet?

Без значение дали харесвате Xbox, или не, тя всъщност постига огромен успех. На практика, след тоталния крах на Аtari Microsoft са първата американска компания, която успява да изкара конзола и да я наложи на пазара. Не само това, но Xbox успя да оцелее в борбата със PS и да се превърне в неин основен конкурент и до ден-днешен. Всичко това във времена, в които Sega развяват белия флаг, а Nintendo опитват да намерят себе си, но засега неуспешно.

От нашата си камбанария е трудно да се каже коя от трите поколения Xbox конзоли е най-популярна в България. Такова сравнение би било и нечестно, защото от 2000 г. до днес покупателната способност на българина се е променила сериозно. Все пак, оригиналният Xbox беше доста екстравагантно предложение за българския пазар, който беше доминиран отвсякъде от PS. Що се отнася за Xbox One, Microsoft се пооляха с ристрикциите и това им изигра много лоша шега. А задължението Kinect да е включен, за да работи конзолата, преля чашата. Докато Microsoft се откажат от ограниченията, техният конкурент дръпна с няколко обиколки. Така че Xbox 360 it is!

Xbox 360 е най-продаваната конзола на Microsoft до този момент.

 

Повече на: Xbox 360 Unboxing Review

PlayStation 2

Ако трябва да споменем една от четирите PS конзоли в тази класация, то това заслужено ще е PlayStation 2. Всъщност това е и най-продаваната конзола на Sony въобще. Макар че излезе на пазара през 2000 г., PS 2 oстана актуална и след като се появи PS 3 и се произвеждаше чак до 2013 г. 13 години живот и над 200 милиона продажби, по дяволите, как да не е в тази класация!

В началото на 21-и век малко българи можеха да си позволят PS 2, затова повечето от нас са я играли по гейм залите (в повечето случаи „гейм гаражи“). После започнаха да изкачат конзоли втора ръка, започнаха да ги хакват и станаха далеч по-достъпни за бедния балкански геймър. Останалото, както казват, е история…

Оригиналният PlayStation 2 едва ли ще спечели конкурс за красота. Но пък спечели всичко друго.

 

Повече на: Playstation 2 Console REVIEW

Dishonorable mentions

Да се разберем – класацията е за най-популярните геймърски конзоли в България. Редно е, като българи, да си спретнем една кавга в секцията с коментарите. Сигурен съм, че ще се намери един човек в България, който притежава ColecoVision и той ще е зверски бесен, че неговата конзола не е в тази класация.

За да избегнем възможно най-много такива коментари, трябва да споменем някои конзоли, които все пак присъстват в аналите на българския гейминг:

Nintendo Wii

 

PlayStation Portable (PSP)

 

Nintendo 64

 

Sega Master System

 

Sega Dramcast

 

Nintendo Game Cube
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Константин Георгиев

Войн на 90-те, тръгнал на последен поход срещу пълната безидейност и пошлост на днешната развлекателна индустрия. Дайте ми класически видео игри, екшън и хорър филми от 80-те и 90-те, постапокалиптична фантастика и ще ми станете най-добри приятели!