Fallout 4 с 4K текстури и релийз за PS4 pro.

 

Култовата пост-апокалиптична поредица на Bethesda – Fallout приключи последния си цикъл като обяви края на планираните допълнения (DLCs) за последната игра от серията – Fallout 4. Това обаче съвсем не означава, че поддръжката също свършва до тук.

Посредством Tweet тази седмица Bethesda game studios обявиха, че идват безплатно огромните 56 гигабайтови 4к текстури за Steam версията. Също така, дългоочакваната версия за PS4 Pro поддържаща 60 FPS при революционните за конзолния пазар 1440p резолюция на текстурите.

Fallout 4 – Първоначални отзиви

Fallout 4 не беше приета много добре след релийза си през ноември 2015 поради ред причини. Основната част от критиките дойде заради огромното количество бъгове, което отказа голяма част от феновете още на релийза. Друга част дойде заради липсата на съдбоносни решения, пред които сте изправени във Fallout 4. За разлика от предишните игри от поредицата, тук действията на играча просто нямат значение. Докато например, във Fallout 3 можехте да избирате между това да спасите или взривите целия град Megaton, което ви пращаше по тотално различна сюжетна линия. В новата инстанция на играта, всеки избор, като че ли води към един и същи резултат.

Дори и да сте решили да сте chaotic evil, максимума, който можете да постигнете, е да пропуснете няколко диалога или някой companion (NPC, което можете да привлечете за каузата си и да вървите по пътя заедно). Дори и да пуснете атомна бомба в лагера на Brotherhood of Steel, това не спира техните патрули да се появяват в света на Commonwealth и да объркват плановете ви. И последния пирон в ковчега след релийза на играта беше факта, че Bethesda са променили старата схема. Вместо да разчитат на екшън-RPG елементите, сега са вкарани строене и микро мениджмънт на селища, където трябва да привличате и да се грижите за, до колкото може, приятното съществуване на обитателите им.

Една година по-късно

Една година по-късно Fallout 4 вече не е това, което е била на релийз. С редица ъпдейти и DLCта, живота в пост апокалиптична Америка е по-жив от всякога. Може би феновете на старите игри свикнаха с нововъведенията или просто Bethesda си оправиха играта. Факт е обаче, че ежедневно минимума играчи онлайн по всяко едно време в Steam не пада под 15 000. Комбинацията от събиране на материали, за да строите в многото селца имащи, нужда от вашата помощ, заедно с огромното количество куестове, прекрасното усещане на оръжията и абсолютната свобода за модифицирането им поддържат интереса на играчите, дори след като са открили сина си и са приключили с главния куест.

Начина, по който Bethesda са направили така наречените „Radial quests“ (куестове, които се повтарят, но винаги са на различни места и с различни NPCта и различни врагове) правят играта почти безкрайна. Липсата на Level cap ви позволява да избирате различни умения и пъркове за вашия герой безкрай. Дали някое селище е атакувано от огромни мутирали комари и му трябва защита? Или се случват странни отвличания в друго? Или някой синтетичен човек има нужда от измъкване извън границата? Или банда рейдъри са превзели някое важно място?

Повтарящите се куестове са вплетени в системата за строене и микро мениджмънт и доставят огромно удоволствие на играча. Заедно с тях не липсват и огромно количество мисии, свързани с различните фракции – The institute, Brotherhood of Steel, The minute men, The Railroad. Всеки куест с начало и край, който ще ви накара да се замислите за цената на човешкия живот и моралните ценности. А за най-големите мазохисти беше официално добавена и Survival трудност – тя ще ви накара да ожаднявате, огладнявате, ще се разболявате, ще трябва да спите и няма да можете да fast travel-вате. Много, много пъти ще умирате от радиация и болести, но ще искате да се връщате пак и пак, за да видите колко време ще оцелеете в една почти истинска пост-апокалиптична обстановка.

Да изгладим гънките

Отне малко време на Bethesda да вкарат Fallout 4 в релси, но, по мое мнение, абсолютно са успели. Естествено не само разработчиците имат пръст в това, ами и огромното модинг общество. Дори Bethesda стигнаха толкова далече с разработките на техните фенове, че направиха официална поддръжка и дори пуснаха модове за конзолната версия на играта.

Логично, инсталирането им може да доведе до непредвидени крашове и трябва да се внимава с прекомерната употреба, но до сега мотото на всички игри на Bethesda e било „Mod it until it crashes“. Така, че инсталирайте смело каквото ви хрумне от мод, който превръща всечки дрехи в разноцветни бикини и мутантите в малки понита до модове, които променят тотално цялата игра, подобряват графиката и светлината или ви позволяват да строите небостъргачи.

Финални препоръки

Fallout 4 е излязла за Windows, PS4 и Xbox 1 и е претърпяла огромно количество намаления, така че ви препоръчвам да си потърсите някое по-евтино копие в интернет магазините, като обезателно гледайте да е в комплект със Season Pass. Ако трябва да я оценя като голям фен на серията и също така голям фен на игри с микро-мениджмънт като Sim City, Cities XL и събиране на ресурси и строене, като ARK Survival Evolved, Rust и други, бих й дал 9/10.

Отнемам една точка, защото липсва голямата тежест на решенията, която очаквах от поредицата и защото наистина прекалено много са наблегнали на строенето и не толкова на RPG елементите, с които съм свикнал от Fallout 3 и Fallout New Vegas. Определено една прекрасна игра, дори и малко в страни от стандартния модел на Bethesda. Естествено, за новите 4K текстури идват и нови препоръчани изисквания за хардуер. Ще трябва да се бръкнете за Nvidia GT 1080 и i7 процесор от последно поколение. Но всичко ще си заслужава!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Румен Илиев

Hardcore player, hardcore lover, hardcore sleeper. Everything else eighter doesn't concern me or it doesn't exist. Add me on Steam ot play or call me for seme good lovin' or don't bother me cos I'm sleeping. http://steamcommunity.com/id/99asdf99/