Opel GT Concept – футуризъм в действие

Електрическите врати на това чудо се отварят на принципа на тъчпада, а формулата на задвижването е като при Corvette

Футуристичният прототип Opel GT Concept няма да бъде произведен, но феновете на високите технологии и красивите автомобили биха могли да зърнат тази великолепна скулптура на 86-тото Автомобилно изложение в Женева (3-13 март 2016 г.).

Макар че прилича по-скоро на космически кораб, отколкото на автомобил, тази динамична машина си има и връзка с миналото. Още през 1965 г. Opel представя авангардния Experimental GT – източено и експресивно купе с технологии от Kadett B. Оттогава почти всяка година марката демонстрира дизайнерските си схващания и идеи чрез поредния GT Concept.

Новото издание е с големи врати, а преходът между стъклени и метални повърхности е плавен и изящен. Интериорът е неочаквано просторен.

И сега идва най-интересният момент – отключването.

Става на принципа на тъчпада. Да! Електрическите врати на това чудо завършват с интегрирана червена линия в зоната на покрива. Именно нея трябва да докоснете, за да влезете в колата. Самите врати се отварят изключително широко и гостоприемно, иначе казано – под голям ъгъл, тъй като значителна част от тях буквално хлътва в предните арки на калниците. Това си е голямо удобство при паркиране в тесни пространства. Кокпитът на концепцията е като излязъл от сайънс-фикшън филм, тъй като картината от монтираните в калниците камери идва директно върху два монитора, а челното стъкло преминава в стъклен покрив.

GT Concept е красив и в техническата си част. Този истински спортист е с двигател, разположен зад предния мост, като силовият агрегат задвижва задните колела. Същата формула е използвана и при задвижването на американската икона Corvette.

Интелигентните матрични LED светлини на този прототип, доказали се вече при новата Astra, позволява шофиране на дълги светлини, без да заслепявате горките хора в насрещното.

Ако разходка до Женева не ви е по джоба в този момент, ви предлагаме да изгледате 78-секундния клип на Opel. Това не е поредната тъпа реклама, струва си да видим как един автомобил с почти свръхестествени способности може да влезе в съня ви.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.