DS 3
Фотография: Citroen, официални прес-служби

Следим колата от телефона

Собствениците на DS 3 ще разчитат на системата Mirror Screen – работи и с IOS, и с Android

За никого вече не е тайна, че колите, както и телевизорите стават все по-„смарт“. Наскоро Citroen представи новото издание на DS 3, предлагано и във версия кабрио. Производителите явно са си взели урок и ако допреди някои коли се свързваха само с IOS, а други с Android, вече подобна дилема не съществува.

В случая благодарение на функцията Mirror Screen в DS 3 няма да ви се наложи да сменяте умните си устройства, ако си купите нов автомобил. С нея ще можете да избирате или Apple CarPlay™, или MirrorLink®, ако телефонът ви е с Android.

Повечето функции на автомобила са изнесени на 7-инчов сензорен цветен дисплей. Така броят на бутоните на централния панел в колата е сведен до минимум и те са с 20 по-малко.

Опция свързаност, работеща или с Apple CarPlay™, или с MirrorLink®, позволява използването на смартфон директно върху дисплея на таблото на автомобила. С Apple CarPlay™ водачът може интуитивно да телефонира, да използва опция карти, да слуша музика или да проверява съобщенията си само с една дума или едно докосване с пръст. Използването и управлението на  CarPlay™ е лесно – или от интерфейса на автомобила, или чрез активиране на гласово разпознаване Siri. При това без да се отвлича вниманието на водача.

И не си мислете, че всичко свършва, след като пътешествието приключи.

После можем да следим автомобила си от смартфона благодарение на безплатното приложение MyDS. Така, без да правим и крачка, ще сме запознати с нивото на горивото в резервоара, ще можем да проследяваме интервенциите за поддръжка. Много дами често забравят къде са паркирали автомобила си. Е, MyDS ще им показва мястото. Приложението е налично както за Android, така и за IOS.

Не се чудете, че емблемата отпред на колата и на волана не е тази на Citroen. Просто от миналата година френският производител даде нов живот на легендарния си модел DS. Той е обособен като негова нова, луксозна марка.

Ако не сте чували за един от най-красивите автомобили на всички времена с близо 61-годишна история, на ушенце ще ви кажем, че именно той е спасил живота на генерал Шарл дьо Гол. Това се случва при атентат, екранизиран по-късно в лентата „Денят на чакала“. С DS навремето са се возили министри и държавни глави, филмови герои и звезди като незабравимата Бриджит Бардо. Той е ползван дори от първия човек, излетял в космоса – астронавтът Юрий Гагарин. Новите издания DS 3 и DS 3 Cabrio бяха представени не къде да е, а под пирамидата на самия Лувър в Париж. С днешна дата освен „тройка“ гамата на DS включва и „четворка“, и „петица“.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.