Exo-Brake
Изображение: NASA

Exo-Brake ще доставя извънземни проби на Земята

НАСА се приготвя да тества интригуващото устройство в околоземната орбита

В началото на следващата година Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство ще опита да приземи малък сателит с помощта на парашут, наречен Exo-Brake.

Exo-Brake в МКС

Устройството бе изпратено до Международната космическа станция (МКС) на борда на японския космически превозвач Kounotori 6. Въздухоплавателният кораб пристигна в Станцията на 13 декември, след като бе изстрелян на 9-ти декември. Мисията, на която е изпратен, се нарича TechEdSat-5. Тя е творение на инженерите в Изследователския център Ames към НАСА, Калифорния.

Космическият апарат се състои от три малки съединени сателита, всеки от които е с формата на кубче. Два от кубовете носят кръстовиден парашут, а третият – набор от всякакви инструменти. Сателитите ще бъдат спуснати в началото на следващата година едновременно с освобождаването на Kounotori от МКС.

Парашутът, изработен от Mylar, има за цел да забави движението на спътника в орбита, като гарантира, че той ще навлезе отново в земната атмосфера. Ако пробният парашут се окаже успешен, той може да замени съществуващите и твърде сложни ракетно базирани парашути, използвани за приземяване на сателитите от Космоса.

„Сегашният дизайн на Exo-Brake включва хибридна система от механични подпори и гъвкав кабел със система за контрол, която обхваща Exo-Brake, каза в изявление Маркъс Мърбак, главен изследовател и изобретател на устройството.

Това не е първата демонстрация на тази технология. Тя е изпробвана още през 2013 година, когато TechEdSap-3p бе освободен от МКС. Разликата е, че при сегашния опит инженерите са си осигурили възможност за по-прецизен контрол върху спускането.

В бъдеще тази технология може да позволи връщането на полезен товар обратно на земята от местоположението на изпратените мисии. Например прибиране на извънземни проби, които ще бъдат приземявани по-лесно и прецизно. НАСА обяви, че технологията може да помогне за мисиите до Марс или други тела в Слънчевата ни система.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg