дрон
Rinspeed Etos, фотография: Rinspeed

Rinspeed създаде кола с дрон

Автопилот, бързи плащания директно от автомобила, летящ личен прислужник дрон и други екстри… Всичко това е Ʃtos

На автомобилния салон в Женева, който тече в момента, швейцарските тунери от Rinspeed представиха поредната си причудлива концепция. Този път това е екологичен автомобил със спортен дизайн. Името на модела е Ʃtos и той може да мине и без шофьор.

Първото нещо, което прави впечатление в интериора му, е сгъваемият волан от ZF TRW. Сякаш като по някакво чудо, магия или фокус, той е способен да потъне в бордовото табло за секунди. По този начин се отваря доста допълнително пространство. На шофьора пък не му остава друго, освен да съзерцава пейзажите или да потъне съвсем старомодно в някое четиво в една приятна обстановка.

Позицията на двата извити 21,5-инчови ултра HD монитора може да се регулира индивидуално.

Интериорът е доста футуристичен, а воланът се прибира, когато искаме управлението да е на автопилот
Интериорът е доста футуристичен, а воланът се прибира, когато искаме управлението да е на автопилот

Почти като личен асистент, системата им мисли за вас и вашата безопасност. Дестинации, отрязъци от маршрути, туристически атракции, паркинги, станции за зареждане, телефонни обаждания, музика, видео и лични предпочитания. За всичко това може да разчитате на Ʃtos. Той е толкова „смарт“, че винаги е в час дори със срещите, желанията и нуждите на пътниците си. Освен това няма да е необходимо да се натискат бутони, защото автомобилът реагира на гласови команди и жестове.

фотография: Rinspeed
фотография: Rinspeed

Ʃtos е обзаведен и с бордови DJI дрон с платформа за кацане отзад.

Цяла армада от 12 000 индивидуално контролируеми LED светлини е способна да я превърне в електронно табло или пък в дискотечен дансинг. Цялото задно стъкло е трансформирано в трета задна светлина. Дронът не е просто играчка, а може да изпълнява и редица топли поръчки. Като например набързо да вземе букет цветя, поръчан по телефона на път за вкъщи, да ви прави снимки и дори селфита от пътуването, при това в движение.

Елегантният футуристичен автомобил ползва техническата база на BMW i8, ето защо е едновременно еколог и състезател. Иначе казано – автомобилът е плъгин хибрид със 7-киловатчасова литиевополимерна батерия. Максималната му скорост е ограничена до 250 км/ч.

_smallEtos_Exterior_High_016

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.