лого на kingston

Kingston представиха преносима флаш памет с капацитет 2TB

На световното изложение за електроника CES2017 от Kingston представиха своите преносими флаш памети с капацитет 1 и 2 терабайта. С това производителят възнамерява да реши проблемите с липсата на удобен преносим носител на данни с голям капацитет.

Снимка на DataTraveler Ultimate Generation Terabyte

Новите продукти ще се свързват към компютрите чрез USB3.1 тип А порт. Това ще осигури съвместимост с днешните устройства и ще даде възможност за по-високи скорости в бъдеще. Интересен факт е, че компанията не избра USB3.1 тип C като вариант. Това би било доста полезно за по-новите продукти, при които тип C се превръща в популярен стандарт.

Новият модел DataTraveler Ultimate GT е с изненадващо обемни размери за подобен продукт. Със своите размери от 27 х 21 милиметра тази флаш памет би заемала доста място и би покривала съседни USB портове. На места с по-малко пространство за устройствата като някои модели лаптопи, този продукт дори би имал нужда от преходник, за да може да се свърже. От Kingston възнамеряват да прибавят и удължител, с който да се избегнат подобни проблеми.

Компанията представи своя продукт, като подчерта металния корпус, който е силно устойчив на повреди, удари и надраскване. Въпреки че е доста обемна за флаш памет, DataTraveler Ultimate GT все пак е доста по-компактна от преносими твърди дискове и SSD продукти. Според производителя версията с 2TB може да съдържа до 70 часа видео с 4К резолюция и 60 кадъра в секунда.

Цени

Kingston не дадоха конкретни цени за продукта. Ако съдим по предния подобен продукт DataTraveler HyperX Predator, може да очакваме да платим солена цена за толкова много място на флашките си. Все пак производителят увери, че ще се целят в цени между 0.40 и 0.45 щатски долара за гигабайт. Това би трябвало да значи, че ще видим цени около 450 щатски долара за версията с 1 терабайт капацитет и 850 щатски долара за версията с 2 терабайта. Продажбите би трябвало да започнат през февруари. Предстои да видим конкретните цени.

Дали флаш паметите ще изместят тотално твърдите дискове при мобилните устройства? Дали все пак е по-уместно да изберем преносим диск за една четвърт от цената на подобна флашка? Може би правилният избор е преносимо SSD? Предстои да видим как тези технологии ще се съревновават на пазара.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.