CyberCon

Киберпространството – новото „бойно поле“? (Първи ден CyberCon)

Киберпространството може да се окаже новото „бойно поле“ на човечеството с нарастващата заплаха от атаки в мрежата. Това е изводът от първия ден на водещия форум за киберсигурност CyberCon, който се провежда днес и утре в сградата на Българската академия на науките. Technology.bg е сред партньорите на това важно събитие.

Форумът бе открит от д-р Иво Костов, който очерта някои тематични акценти на програмата Хоризонт 2020. Той говори още за стремежа на европейските институции при проучванията и разработката на технологии, които да се противопоставят на хакерите.

Статистика

По-късно израелският специалист по кибергигурност Ариел Коен посочи, че около 88% от атаките се извършват срещу правителства. 11 на сто са част от организирани престъпления, а останалият 1% е с „други“ цели. Той обясни колко много време, усилия и огромни средства костват такъв тип престъпления.

Поради тази причина са необходими и много усилия за физическото и практическо предотвратяване на хакерски посегателства. Голямото предизвикателство, обаче, е високата интелигентност на хората, поели по този път. Затова и ние като общество би трябвало да им се противопоставм по интелигентен начин, опитвайки да си представим как точно мисли хакерът.

Коен е категоричен, че преборването на т. нар. APT (Advanced Persistent Threat) заплаха изисква най-вече регулации, разширено познание от страна на обществото, фирмите, организациите и правителствата, както и по-добро образование в тази насока.

Умните градове

И докато всеки от нас си представя големите градове по света все по-умни и по-умни, това също е риск. Експертът по сигурност Кристина де ла Маза обясни, че концепцията за „умен град“ на базата на Интернет на нещата (IOT) може да се окаже доста уязвима. Причината е, че осъвременявайки различните системи за управление на градската среда, ние ги дигитализираме. А по този начин ги и „предоставяме“ в ръцете на недоброжелателите.

Един модерен град се нуждае от иновативни системи за транспорт и трафик, здравеопазване, електроенергия, сметообработване и други. В същото време, свързването на тези звена с множество сензори и устройства би могло да доведе до съвсем реалното им блокиране в случай на мащабна кибератака. Някои журналистически статии вече предрекоха, че „умните градове“ могат да се превърнат в следващия „кошмар за сигурността“.

Този вид устройство на градовете носи и съществен риск от кражба на лични данни. Въпреки това „умните градове“ представляват една много широка и апетитна пазарна ниша, която тепърва ще бъде развивана.

По-късно по време на събитието CyberCon Любомир Тилев от IBM говори за заплахите пред сигурността, които съществуват днес и в бъдеще. Нишант Шандиля пък обясни колко е важно сътрудничеството на всички нива между правителства и фирми, за да се намали риск от фатални киберпрестъпления.

Форумът CyberCon продължава с изключително интересни лекции на водещи специалисти в областта на компютърната сигурност. През тези два дни те ще засегнат още важни теми като автоматизирания транспорт, електронното здравеопазване, ролята на мрежата във „хибридните войни“, изкуствения интелект, опазването на личните данни и много други.

Следете Technology.bg, за да научавате всичко най-ново и най-важно от света на технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.