Кървава Синя Супер Луна

Кървава Синя Супер Луна довечера – но няма кръв и няма да е синя

В небето довечера ще се състои уникално космическо многословно явление – Кървава Синя Супер Луна. Да, така се казва! Но какво точно означават всички тези прилагателни? Краткото обяснение е, че ще има пълно лунно затъмнение и Супер Луна, които се случват в наистина добър момент.

За по-детайлно обяснение, ще трябва да анализираме всяка дума. За целта нека започнем отзад напред:

Луна

Е, всички знаем какво е Луна.

Кървава Луна

Терминът „Кървава Луна“ се използва за описване на пълно лунно затъмнение, защото Луната придобива ярко червен цвят. Това се случва всеки път, когато Земята минава между Слънцето и Луната, а Луната попада в сянката на нашата планета. При това явление слънчевите лъчи преминават през земната атмосфера и молекулите на въздуха филтрират различните видове светлина. Сините и лилавите по-лесно се филтрират и се разпръсват, тъй като имат по-къса дължина на вълната. Червените и оранжевите – които имат по-дълги вълни – много по-лесно преминават през нашата атмосфера. След това се огъват и пренасочват към повърхността на Луната.

Кървава Синя Супер Луна

Синя Луна

Тази част от описанието всъщност няма нищо общо с цвета на Луната. Синя Луна е, когато в рамките на един календарен месец за втори път има пълнолуние. Това не се случва много често, тъй като пълнолунието настъпва приблизително на всеки 29,5 дни. Януари започна с пълнолуние, така че и ще завърши с такова.

Супер Луна

Освен че ще е пълнолуние, ще наблюдаваме и Супер Луна. Това означава, че Луната ще бъде по-близо до Земята от обикновено. Луната не орбитира нашата планета в перфектен кръг, а по-скоро следва елиптичен път, така че разстоянието до Земята варира. Супер Луна има, когато разстоянието е по-малко от 364 000 км, което прави Луната около 14% по-голяма и 30% по-ярка от пълните луни, които са най-отдалечени от Земята.

Кога може да се види?

Кървава Синя Супер Луна

В зависимост от коя част на света се наблюдава, Кървава Синя Супер Луна ще се наблюдава на 31 януари или на 1 февруари. Изцяло ще се вижда от Северна и Южна Америка, а от България ще можем да видим финала на рядкото явление. Цялото „представление“ ще може да се види само от Аляска, Хавай и Северозападна Канада. За тези, които не са в тези райони, НАСА пускат предаване на живо тук:

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.