Слухове за голяма предстояща сделка на „Майкрософт“

От 30 януари в интернет средите се е завъртял един слух, който накара много хора да се зачудят какво по дяволите се случва. Според слуховете, произлезли от „доста доверен източник в компанията“, „Майкрософт“ се готви да купи EA Games. Компанията била една от няколкото, към които „Майкрософт“ проявява интерес. Естествено, интернет е един голям развален телефон. Слухът вече гласи, че в допълнение към EA, софтуерният гигант точи лиги и по Valve и PUBG Corp.

Какво точно се случва?

Завчера гейминг сайтът Polygon публикува доста дълга статия за борбата на марката Xbox и трудността им да създават ексклузивни заглавия. Това е доста болна тема за „Майкрософт“, тъй като „Сони“ и „Нинтендо“ контролират пазара с ексклузивни сделки за техните конзоли. Софтуерният гигант признава този проблем, но няма бързо решение, тъй като тези игри отнемат години разработка.

С оглед на настоящия проблем, идеята „Майкрософт“ да купи най-големите компании за игри, вместо да създава игрите самостоятелно, изглежда брилянтна.

Microsoft-EA-Valve-PUBG-Report

На практика обаче нещата не стоят точно така. Зад тази евентуална сделка стоят твърде много неизвестни. Готови ли са компании като EA и Valve да се предадат изцяло в ръцете на „Майкрософт“, където най-вероятно ще бъдат притиснати в създаването на ексклузивни заглавия? Еlectronic Аrts носи със себе си не само нови заглавия, но и доста проблеми в последно време. Говорим, естествено, за фиаското с Battlefront II, където се наложи директна намеса от „Дисни“, които трябваше да защитят собствените си права над марката Star Wars. Тъй като голяма част от печалбите на EA са лицензирани през Дисни“, това може да създаде проблем, ако те не се съгласят на условията, предлагани от „Майкрософт“.

Информацията, която можем да извлечем като факти, е следната:

  1. „Майкрософт“ има нужния капитал да закупи и 3-те компании.
  2. Компанията вече е предприемала една такава сделка, когато закупи Minecraft през 2014 година.
  3. Сделка от такъв мащаб включва не само въпросните 3 компании, а всички, които са замесени във всякакъв тип лицензирани сделки.

От бизнес гледна точка, такъв тип сделка ще предостави монопол на Майкрософт“. Те не само ще избутат Сони“ и Нинтендо“ от конзолния пазар, но и с придобиването на Valve ще контролират най-използваната гейминг платформа – Steam. Нека не забравяме, че Steam се използва предимно на Windows системи. Зад Valve стои не само гейминг платформата, но и турнирите по Dota 2, с наградни фондове в милиони долари.

Какво мислите вие? Възможно ли е такава сделка наистина да се случи, или този слух вече е минал през толкова призми, че започва да се превръща във виц? Може би точно нещо такова трябва да стане в гейминг средите, за да видим най-накрая Half Life 3. Ние, от екипа на Technology.bg, решихме да изчакаме малко и да видим как точно ще се развие тази новина, преди да започнем да осмисляме последиците, ако тя се окаже достоверна.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Васил Кендев

Геймър и ентусиаст на тема всичко футуристично и технологично. Често бъркам Sci-Fi с реалност, но май не ми пречи. От 10 години се занимавам с Youtube под една или друга форма и е най-голямото ми хоби за момента. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.