Дневна доза - първата фотография на луната

Първата фотография на Луната е направена през 1840 г.

Знаете ли, че…

Първата фотография на Луната е направена през 1840 г. от Джон Дрейпър.

През зимата на 1839-1840 г. Дрейпър правел опити да заснеме Луната с разработената по-рано от французина Луи Дагер технология, но едва на 23 март 1840г. успял да получи първия фокусиран образ на Луната. Първата снимката на Луната, оцеляла до днес, обаче е от 26 март 1840г. – три дни по-късно.

Смята се, че самият Дагер е успял да заснеме Луната по-рано през същата година, на 2 януари 1940 г., но изображението било нефокусирано и снимката скоро се загубила. Дагер нямал успех в заснемането на подробности от лунната повърхност при по-ранните си опити, но Дрейпър бил достатъчно упорит, за да постигне набелязаните резултати, независимо от несъвършената технология. Сега той е известен като първият истински астрофотограф.

А знаете ли, че на Луната също има планини?

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.