KardiaBand – новият ЕКГ сензор на Apple Watch

Apple представиха Apple Watch не само като аксесоар към мобилния телефон, но и като нов начин да следите здравето си. Смарт часовниците са ок, когато става въпрос за броене на стъпки или отчитане на пулса. Но когато се отнася за преносим медицински уред, е трудно да получат одобрение от регулаторните органи. Компанията AliveCor обаче успя да получи такова от американската Комисия по храните и лекарствата (Food and Drug AdministrationFDA) за първия медицински аксесоар на Apple Watch – KardiaBand. Може би познавате CEO-то на AliveCor – Вик Гундотра – създателят на Google+.

Гундотра беше вицепрезидент и лицето на компанията на годишната конференция Google I/O. В крайна сметка той пое развитието на социалната мрежа Google+, преди да напусне компанията през 2014 г. През 2015 г. в личния си профил в Google+ обяви, че се присъединява към AliveCor.

Работата в медицинския сектор изглежда малко като отстъпление, но AliveCor се фокусира върху използването на мобилните технологии в здравеопазването. Първият им продукт беше самостоятелно ЕКГ устройство, наречено KardiaMobile, което се сдвоява с iOs устройства. Новото KardiaBand е всъщност готина каишка за Apple Watch.

KardiaBand

ЕКГ (електрокардиограма) е тест, който измерва електрическата активност на сърцето, за да диагностицира сърдечни аномалии. Традиционното ЕКГ представлява няколко електрода, поставени върху кожата на пациента и измерващи промяната в електрическия потенциал. KardiaMobile се прикрепя на гърба на мобилния телефон и потребителят трябва да го държи с двете си ръце за 30 секунди. С KardiaBand е достатъчно само да докосне сензора от външната страна на каишката, за да измери параметрите.

KardiaBand използва стандартния конектор на Apple Watch, след което се свързва с приложението на часовника. Разбираемо, каишката е малко по-голяма от стандартните. Около 30 секунди са необходими на новото устройство, за да засече анормален сърдечен ритъм или предсърдно мъждене. Данните могат да бъдат изпратени директно на вашия доктор за по-нататъшен анализ.

Според AliveCor, KardiaBand е умно устройство, което на база на вашите записи може да прецени кога ритъмът на сърцето ви е необичаен. Те наричат тази технология SmartRhythm. Устройството също така може да ви уведоми, че ще извърши пълна ЕКГ проверка, ако засече неочаквана промяна в сърдечната ви честота.

AliveCor предлага KardiaBand за 199 долара, което включва основни функции, като основен анализ и засичане на необичаен ритъм на сърцето ви. За съхранение на информацията в „облак“, месечни отчети или SmartRhythm е необходим премиум абонамент от 100 долара на година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.