За значителен принос на Apple в здравеопазването споменава главният изпълнителен директор на технологичния гигант Тим Кук.

Тим Кук загатва за значителен принос на Apple в здравеопазването

За значителен принос на Apple в здравеопазването споменава главният изпълнителен директор на технологичния гигант Тим Кук. Той представи амбициите на екипа си в сектора, подсказвайки, че ще премине далеч отвъд уелнес приложения и устройства като Apple Watch.

Кук каза по време на годишната среща на акционерите на дружеството в Купъртино, Калифорния, че системата на здравеопазването не насърчава достатъчно новите играчи да внедряват иновации. Но увери акционерите, че Apple има „повече от чудесна позиция“ в сектора.

Здравният сектор от 3 трилиона долара представлява една особено привлекателна възможност за технологичните играчи. Съществува и нарастваща тенденция на потребителската употреба в бранша. Нещо повече – американците все по-често плащат от джоба си за здраве, вместо да разчитат на работодатели или на федералното правителство за това.

Айфоните на Apple сега включват софтуер за потребителите и разработчици на такъв в сферата на здравеопазването, които имат достъп до медицинска информация. Гигантът също така има бизнес-към-бизнес стратегия, тъй като iPad и други устройства са широко използвани в медицинската общност, особено сред лекарите.

За да разшири обхвата на дейността си, компанията ще трябва да работи с федералните регулатори в бъдеще. Кук заяви още на срещата, че „не се притеснява“ дали правителството ще се съгласи да сътрудничи.

Apple вече работи тясно с Американската администрация по храните и лекарствата по пилотен проект. Той има цел да помогне на агенцията да разбере как да регулира по-нискорисковите дигитални продукти за здраве.

Тим Кук спомена също така за усилията на компанията да вкара медицински досиета в iPhone. Този продукт все още е в бета версия и само около десетина болници са регистрирани, въпреки че компанията има голямата амбиция да я отвори по-широко за цялата здравна система в САЩ. Какъв ще бъде резултатът от гореспоменатите идеи и действия в посока принос на Apple в здравеопазването, предстои да разберем.

Иначе по време на срещата в Купъртино изпълнителният директор направи и други интересни заявления, подчертавайки, че удовлетворението на клиентите на iPhone X е 99%, през 2017 г. Apple придоби нови 19 дружества (9 от тях все още неизвестни), че компанията има вътрешни кандидати, готови да наследят самия Кук и други.

Акционерите пък поискаха от Apple да въведе по-широки правомощия, позволяващи им да номинират директори в борда. Техгигантът провежда заседания на акционерите си ежегодно, а следващото е насрочено отново за началото на 2019 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.