Начало / Дневна доза / Берлинската стена е имала 302 наблюдателни кули, 259 заграждения с кучета и 20 бункера
Дневна доза - Берлинската стена

Берлинската стена е имала 302 наблюдателни кули, 259 заграждения с кучета и 20 бункера

Знаете ли, че…

Берлинската стена е имала 302 наблюдателни кули, 259 заграждения с кучета и 20 бункера.

Строежът на Берлинската стена е започнат на 13 август 1961 г. и през годините конструкцията е укрепвана и разширявана до събарянето ѝ през 1990-91 г.

Дължината на стената е била 156,4 km, а основната ѝ цел – да спира източногерманците да избягат в Западен Берлин и впоследствие – в Западна Германия.

Последната версия на стената се е състояла от 45 000 бетонни блока, високи 3,6 m и широки 1,2 m, със заоблени върхове, за да затрудняват евентуално бягство. На места стената е била отслабена, за да може през нея лесно да премине източногерманска и съветска техника в случай на война.

Все пак около 5 000 души успяват да избягат на Запад през стената. Сред най-известните случаи на бягство са полет с делтаплан, масово бягство по тунел, дълъг 149 m, и промушване между прозорците на два съседни апартамента.

Ако обичате интересни факти и днешната доза не Ви е стигнала – разгледайте и останалите такива: Дневни дози, Гейминг дози, Екранни дози

Свали като WallPaper (FullHD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.