Начало / Гейминг / Новата цена за PlayStation Plus: нещо повече от едни 20%
Не, не става дума за онези 20 %!

Новата цена за PlayStation Plus: нещо повече от едни 20%

Преди една седмица от Sony представиха безплатните игри за месец Август за абонатите на PlayStation Plus. Just Cause 3, стендалоун DLC-то Assassin’s Creed: Freedom Cry, зарибяващата Super Matherload за PS3... Всичко изглеждаше прекрасно за феновете на PlayStation. И така до миналия петък, когато от Sony обявиха чрез най-безличното съобщение на света, че цената на PS Plus абонамента се покачва. Феновете веднага се разделиха на две: тези, които се ядосаха и онези, които казаха – „е, айде сега, какво са едни 20 %“. Е нека ви кажа – не, не става дума за онези 20 %!

Sony обяви новите цени за PlayStation Plus с начало 31 август.

Sony и модерното крепостничество

От самото начало искам да започна с това, че увеличение от 20 % е сериозно по всякакви критерии. И онези 20 лв отгоре на годишния абонамент не са просто едно „нищо“. Ако за мен 20 лв наистина са две големи в петък вечер, то за всички абонати на PS Plus, които са деца и нямат свои доходи, това си е сума. Сума, която трябва да дойде от мама и татко, а като родител нека ви кажа, че това не са единствените 20 лв, за които мама и татко трябва да се бръкнат! Това са поредните такива. Така че да – и онези 20 % са нещо!

Нека ви попитам, как бихте реаргирали, ако това беше 20 % увеличение на бензина? Или на тока, водата, хляба!? К*р за Топлофикация, два за OMV и фанфари за Sony! И все пак, колкото и да мразим споменатите институции, те поне се опитват да оправдаят увеличенията си с „пазара“. Петрола и газта са стоки, с които се търгува на борсата. Тяхната цена се определя от реални фактори (и спекула, но и тя си е реален фактор). Цената на хляба е пряко следствие от цените на споменатите суровини, икономиката на държавата и т.н.

Какво ни предоставиха от Sony като обяснение? Нищо! Абсолютно супер-гига-мега-хипер НИЩО! „От 31 август 2017 година цената на PlayStation Plus абонамента се покачва, яжте му главата“. Ако като потребители не сте ядосани от тези 20 %, то поне арогантността и пълната липса дори и на опит от Sony да дадат причини за покачването, трябва най-малкото да ви обиди. Вместо да си напрвят труда да обяснят и убедят потребителите защо се налага покачване на услугата, от Sony се държат като компания, която просто се опитва да увеличи приходите си.

И това при положение, че PS не се справя никак зле с продажбите. Конзолата е на първо място по продажби в световен мащаб, с 57 % от пазара. Това се равнява на около 18 млрд. долара за 2016 г. Дигиталните продажби на компанията също не са за оплакване. Печалбата за 2016 г. е 4.4 млрд. долара, а очакванията са за безпроблемно надминаване на 5 млрд. през 2017. И това е сумата без онлайн абонаментите!

Някой друг съзира ли иронията?
Някой друг съзира ли иронията?

Стойност срещу пари

Честно казано, увеличаването на PS Plus абонамента не бе кой знае каква новина. Още преди година цената бе увеличена за абонатите в Северна Америка, така че беше въпрос на време и останалата част от света да получи своя подарък. Да видим обаче какво ще донесе този акт на нас – потребителите? Защото, ако едно увеличение не е обяснено с пазарната икономика, то тогава трябва да носи някаква по-добра услуга. Смеем ли дори да кажем – премиум услуга? Е, PS Plus е всичко друго, но не и премиум.

Бъдете честни, повечете от безплатните игри не стават. В най-добрия случай са от типа „ми ще я пробвам, че нали е безплатна“. Вярно, юли месец видяхме Until Dawn, а за август е планирана Just Cause 3, а това са игри, които са наистина качествени. Но дали това е случайност или маркетингов ход, който да забаламоса абонатите покрай ценовото покачване, предстои да видим.

Какво друго ни носи PS Plus като услуги? Много от вас сигурно са запознати, че на E3 тази година Nintendo и Microsoft си спретнаха едно малко cross-platform парти, на което Sony не бяха поканени. Или по-скоро отказаха поканата под предтекст, че cross-platform гейминга криел security рискове. Имате PS и искате да играете Minecraft или Rocket League? Сооори!

Друга тенденция в конзолния гейминг е т.нар. „backwards compatibility„. Ще рече следното – свободата да играете любими игри от по-стар модел конзола на новия си модел. Switch ще разполага с онлайн услуга, на която спокойно можете да играете Wii игри. Xbox? Няма проблем! Sony? Sony ви дои за още кинти, като пуска HD или remastered версии, за които естествено трябва да си платите. Верни сте на компанията и разполагате с всички версии на PS oт 1 до 4? Нула респект от Sony за вас и вашата колекция от морално остарели конзоли! Между другото, като споменах термина „онлайн услуга“, трябва ли въобще да говоря за абсолютния присмех PlayStation Now? Знаехте ли, че в последно време на абонатите им се налага да чакат на опашка, за да могат да играят някои от игрите? Да, съвсем сериозно ви го казвам. A това, че не работи на Samsung телевизори, знаехте ли го? Има ли нужда да продължавам?

За сравнение ви давам Nintendo Switch Onlinе (20 $ на година между другото). Oт Nintendo обещават да включат всички игри от NES и SNES каталога си… безплатно! Nintendo дори сключиха договор с Neo-Geo и SNK, и силно ме съмнява, че цената да играеш онлайн техните игри на Switch ще е същата, като тази на PS.

For the Players

Такъв беше слогънът на PlayStation, ако не сте забравили. Във времена, в които границите между PC и конзолния гейминг все повече се преплитат, а цялата индустрия става все по-дигитализирана, Sony се държи като мощен стар дизелак с висок разход в свят на електромобили. След купищата грешки на Microsoft oт близкото минало, чест има прави, че те възвръщат позициите си, водени от по-добрата си ориентация към клиентите. От Nintendo неведнъж са търпяли критика, че се целят само в своята си фен база и не правят нищо, за да привличат нови фенове. Но поне когато си им фен, от Nintendo умеят да ти се отплащат (евтин месичен абонамент и много безплатни игри от колекцията).

За Sony все още не е късно. Редица малки детайли ни карат да се надяваме, че PlayStation Plus е на път да се превърне в много повече от това, което е днес. Говори се, че на практика неработещият PS Now ще се влее в PS Plus. От доста сериозни източници има слухове за добавяне на streaming услуга, както и увеличаване на броя и качеството на безплатните месечни заглавия. Само времето ще покаже дали Sony ще превърнат PS Plus в една всеобхватна и стойностна платформа. Предсоти да разберем дали „For the Players“ ще се превърне в празно лого, или Sony ще отбележи грешките на своите конкуренти от миналото и няма да ги повтори.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Константин Георгиев

Войн на 90-те, тръгнал на последен поход срещу пълната безидейност и пошлост на днешната развлекателна индустрия. Дайте ми класически видео игри, екшън и хорър филми от 80-те и 90-те, постапокалиптична фантастика и ще ми станете най-добри приятели!