Как да си изберем монитор - видовете панели, техните предимства и недостатъци

Как да си изберем монитор – IPS / TN / VA панели

Мониторът е може би най-важната и най-скъпа периферия към десктоп компютъра. Добрият дисплей често “надживява“ конфигурацията, с която е купуван и се ползва и със следващи, затова е важно да се информираме добре преди покупката на монитор. Днес ще се опитаме да внесем малко повече яснота, когато се сблъскаме с въпроса „Как да си изберем монитор?“.

Основният въпрос, който всеки трябва да си зададе е, за какво смята да го използва. Именно затова ще разгледаме кои са основните видове панели и предимствата и недостатъците между тях. Преди да преминем към панелите обаче, трябва да изясним няколко понятия, които са от значение:

  • Resolution – Резолюцията е параметър, с който повечето хора вече са запознати. Накратко казано, представлява брой и съотношение на пикселите по хоризонталата и вертикалата на дисплея. Например под резолюция 1920х1080 (известна още като Full HD), се има предвид, че по хоризонталата има 1920 пиксела, а по вертикалата 1080.
  • Viewing angle – Под viewing angle (в превод визуален ъгъл) се има предвид максималният ъгъл, под който можете да гледате дисплея, преди цветовете да започнат да се променят или размиват. По-голям ъгъл е за предпочитане.
  • Refresh rate – Честотата на опресняване се измерва в херцове (Hz). 60Hz например означава, че дисплеят възпроизвежда до 60 изображения в секунда. Това автоматично означава, че дори да имате компютър, който да изкарва над 60 FPS (frames per second/кадри в секунда), пак няма как да видите повече от 60, защото това е максималното, на което е способен монитора. По-висок refresh rate е предимство.
  • Response time – Времето за реакция е показател, който се мери в милисекунди (ms) и означава времето, за което пиксела “реагира” и сменя цвета от черно до бяло (black to white) или различни нюанси на сивото (gray to gray). Като цяло по-нисък response time се води предимство, но всичко под 5ms е напълно достатъчно, за повечето хора.

 

Известни проблеми:

Ghosting – Представлява оставащo след-изображение, което създава размазан “призрачен” ефект. Обикновено се предизвиква от бавен response time. Вече практически не се срещат панели с response time над 10ms, така че този проблем е истинска рядкост, но го споменавам, защото е ужасно досаден.
Пример:

как да си изберем монитор - Ghosting проблем

Backlight Bleed – Backlight bleed-a доста разпространен дефект при някои панели. Проявява се като светли петна, обикновено в ъглите на монитора, което влияе върху черните цветове (показва ги по-светли).
Пример (монитор, който трябва да показва черно):

 

Видове Панели:

TN (Twisted Nematic)

ТN е най-масовия тип панел. По-бърз от VA или IPS, като по-новите спокойно докарват response time от 1ms. Освен това обикновено TN панелите имат най-висок refresh rate (новите достигат 240+HZ). За нещастие този тип панели не могат да се похвалят с добри визуални ъгли (практически не се вижда ако се гледа отгоре или отдолу) или особенo сериозна цветова точност, в сравнение с другите типове. Най-добрия избор за FPS геймъри (shooter и MOBA) поради ниската си цена, комбинирана с висок refresh rate и нисък response time. Не се препоръчва за хора, занимаващи се с графичен дизайн или друг вид дейност, изискваща точно цветово възпроизвеждане.

Плюсове: по-евтин от VA и IPS, по-нисък response time от VA и IPS, минимален разход на електричество, практически без backlight bleed

Минуси: Лоши визуални ъгли, неточнo цветовo възпроизвеждане

 

IPS (In-Plane Switching)

Практически е създаден, за да се справи с основните проблеми при TN панелът – цветова точност, визуални ъгли и контраст. Има различни видове IPS панели (S-IPS, AH-IPS и тн), но тъй като са доста сходни няма смисъл да ги разглеждаме като отделни. IPS панелът има най-точно възпроизвеждане на цветовете. Стандартен IPS обикновено е достатъчен дори за хора, занимаващи се с графичен дизайн и т.н. Освен това има много добри визуални ъгли и не е проблем да се гледа отвсякъде. Последните години някои основни проблеми с IPS панелите се изчистиха. Например новите панели имат достa нисък response time (към 4 ms), което практически елиминира Ghosting-a и ги прави добър избор и за геймъри. Въпреки това трябва да се обърне внимание, че още са доста скъпи и Backlight Bleed още е често срещан проблем.

Плюсове: Най-точно цветово възпроизвеждане, най-добри с визуалните ъгли
Минуси: Висока цена, редовно имат Backlight Bleed

VA (Vertical Alignment)

Подобно на IPS и при VA има различни панели (MVA, PVA и тн), но тъй като не се различават много, няма смисъл да ги разглеждаме поотделно. VA панелът е “златната среда“от гледна точка на цена. Има значително по-точно цветово възпроизвеждане и визуални ъгли от TN, но не съвсем на нивото на IPS. VA обаче може да се похвали с най-доброто възпроизвеждане на черни цветове и най-добрия контраст. Понякога имат Backlight Bleed, но рядко е сериозен проблем. Навремето страдаха от Ghosting, но новите панели практически елиминираха този проблем.

Плюсове: Много добър контраст и черни цветове, прилично цветово възпроизвеждане
Минуси: Някои имат Backlight bleed

Заключение:

Както вече сте разбрали, няма перфектен дисплей за всички дейности. За competitive геймъри TN панелът още е най-добрата опция, заради ниската си цена и бързите си response time и refresh rate. За по-casual геймърите, с повече пари (:D), бих препоръчал VA или IPS тъй като имат по-добро цветово възпроизвеждане и новите предлагат достатъчно висок refresh rate и нисък response time. Графичните дизайнери и хората, които искат най-точно цветово възпроизвеждане нямат много голям избор освен да гледат за IPS панел.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Михаил Драганов