Meltdown и Spectre пачовете

Как да намалим забавянето от Meltdown и Spectre пачовете

Наскоро споменахме за откритите проблеми в процесорите Intel. Както се спекулираше, Meltdown и Spectre пачовете намаляват производителността на вашата операционна система. Ако хардуерът ви е по-нов и работи с Windows 10, не би трябвало да усетите разлика. Видими забавяния ще има за тези, които използват по-стара технология, като например Windows 7 и 8.

Това по никакъв начин не означава, че трябва да игнорирате ъпдейтите. Възможно е да ги приложите, без да страдате от загуба на производителност. Уязвимостите, наречени Meltdown и Spectre, са изключително неприятни. JavaScript код може да бъде изпълнен в браузър, след което да засегне вашата операционна система. Няма значение коя от всичките използвате, проблемът идва, ако разполагате с процесори на Intel, които са податливи за експлойтите.

Meltdown и Spectre пачовете са най-ефективни под Windows 10

Загубата на производителност не може да се избегне, а само да се намали до минимум. Meltdown и Spectre пачовете работят най-добре под Windows 10, факт, който със сигурност не би се харесал на много хора. Microsoft съобщиха следното:

„Windows 10 е по-нов софтуер, който има много повече оптимизации, които Windows 7 и 8 нямат.“

Още по неприятен е фактът, че Windows 10 вече е с изтекъл срок за безплатен ъпгрейд от 7-ица или 8-ица. За щастие, все още има начин за безплатно обновяване на операционната система.

Смяна на хардуера с по-нов

Препоръчително е да сте с процесор от поне 2016 година, като Skylake или Kabylake, тъй като при тях забавянето е най-малко. Microsoft отново съобщават:

„Забавянето е под формата на едноцифрено число. Самите потребители даже няма да го забележат, защото е с милисекунди.“

Предимството на по-новите процесори е свойството PCID (Process-Context Identifiers). Благодарение на него, пачовете срещу Meltdown и Spectre няма да окажат видимо влияние върху производителността. 

За тези, на които им е интересно дали техният компютър е защитен от Meltdown и Spectre, Gibson Research Corporation създадоха инструмента InSpectre . Също така, благодарение на него може да разберете какво забавяне трябва да очаквате в зависимост от вашия хардуер.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Семерджиев