проблемите на Intel процесорите

Проблемите на Intel продължават

Проблемите на Intel продължават. Наскоро разказахме за новооткрития бъгчрез който зловреден код може да бъде стартиран в браузър и да стигне до kernel-а на вашата операционна система. Уязвимостите, кръстени Meltdown и Spectre, се планират да бъдат коригирани от процесорния гигант. Пачовете, които ще се пуснат, са насочени към 90 процента от процесорите, излезли на пазара през последните 5 години. Освен огромната работа, която трябва да бъде свършена, срещу Intel се водят съдебни дела, а акциите им падат значително. Още по-тревожен е фактът, че директорът им, Браян Кржанич, е знаел за архитектурната грешка.

Откога се знае за проблема на Intel?

Проблемите на Intel с уязвимостта на техните процесори не се коментират отскоро. Те бяха предупредени за голяма хардуерна уязвимост от Google Project Zero на 1 юни 2017 г. Освен това тя беше потвърдена от представител на Intel. Това, което прави ситуацията още по-шокираща, е, че на 29-ти октомври Браян Кржанич е продал всичките си акции на стойност 24 милиона, оставяйки само 250 хиляди непродадени, за да запази трудовия си договор. Въпреки възникналите въпроси, той отрича продажбата да е свързана с откритата уязвимост и твърди, че това е най-обикновено съвпадение.

Как ще се отрази това на Intel?

Нека да отбележим, че уязвимостта в процесорите на Intel засяга таблети, лаптопи и компютри, използващи техните процесори. Единственото решение до момента е като нож с две остриета, защото то решава проблема, но намалява производителността с 35 до 60 % според източници. Това определено не е шега работа. Акциите на Intel за броени секунди спаднаха с около 6%. В същото време AMD и Nvidia най-вероятно вдигат банкети и пият шампанско, защото техните акции се покачиха. Как ще се възстанови Intel след толкова грандиозен провал и дали ще успее да се задържи на първата позиция като производител на процесори, никой не може да каже.

Кой и защо съди Intel?

Жители на цели 3 щата съдят Intel поотделно, като разликата в съдебните искове е по-малка от 20 минути. Според тях процесорният гигант е реагирал некадърно и от прекалено дълго време е криел проблема с произведените от него чипове преди повече от 10 години. Излишно е да казваме, че обещаното решение от Intel не се харесва на клиентите, защото забавя закупените от тях устройства.

Имайки предвид успеха на новите Ryzen процесори на AMDIntel определено ходят по много тънък лед. Прогнозите за това, че ще бъдат изблъскани от върха, вече не са толкова нереалистични.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Семерджиев