Заглавна картинка на статията "Производителят на прахосмукачки iRobot придобива Robopolis"

Производителят на прахосмукачки iRobot придобива Robopolis

Производителят на потребителски роботи iRobot е на път да придобие най-големия дистрибутор на подобна техника в Европа. Компанията, създател на прахосмукачката Roomba, ще закупи Robopolis на цена от 141 милиона щатски долара. Компанията обяви намеренията си да завърши покупката на френския дистрибутор, базиран в Лион, през октомври тази година.

iRobot с ясни цели за бъдещето си

Целта на компанията е да увеличи дистрибуторската си мрежа. Това е логична стъпка след придобиването на SODC, Японска дистрибуторска компания. По-доброто обслужване на европейските клиенти и продължително разрастване в западна Европа „чрез продължителен контакт и работа по всичките пазарни дялове, включително продажби, маркетинг, брандинг, връзки с обществото и обслужване на клиенти“ е техният естествен подход в тази ситуация, обявява компанията.

Снимка на продукт на iRobot

На този етап от еволюцията на западноевропейския пазар и възможностите за развитие, вярваме, че е нужен по-директен маркетингов подход, за да продължим успешното си налагане на роботите на пазара за домашни електроуреди“ – коментира Colin Angle, председател и главен директор на iRobot.

Екипът от Robopolis има централна роля в установяването на iRobot като водеща компания на пазара на роботика в западна Европа. С радост очакваме тяхното формално присъединяване към нас и взаимната ни работа по разрастването ни на пазара.

Къде се вписва Robopolis

Robopolis е ексклузивен дистрибутор на iRobot от 2006 насам и е най-големият дистрибутор в регионите на Европа, Средния Изток и Африка. Те продават в ключови пазари като Германия, Испания, Франция, Белгия, Австрия, Холандия и Португалия. Това са важни пазари за бизнеса на iRobot и представляват около четвърт от цялостната печалба за миналата година.

Снимка на продукт на iRobot

В свое изказване Denis Guyennot, президент и главен директор на Robopolis, добави: „Екипът на Robopolis е развълнуван от формалното присъединяване към iRobot след повече от десетилетие съвместна работа. С широките познания върху продуктите на iRobot и опита от дистрибуцията им на различни пазари, съвместната организация ще продължи да развива близки взаимоотношения с локалните ни партньори и ще бъде в добра позиция да продължи разрастването си в Европа, Африка и близкия изток.

iRobot съобщиха, че Robopolis ще бъде комбиниран с екипите от тези региони, базирани в Лондон, макар че офисът в Лион ще остане отворен. „Няма планирани премествания. Всички офиси ще останат отворени.

Снимка на продукт на iRobot

Компанията организира конференция за инвеститори с детайли около придобиването, както и резултати от бизнеса на компанията за тази година. Очакваме да разберем как това ще се отрази на българския пазар.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.