Hearthstone Global Games Bulgaria

Интервю с българския отбор по Hearthstone (Част 1)

Еуфорията от национална гордост при победа на българин в интернационален турнир е нещо жестоко, не мислите ли? Честно казано, не съм виждал българския народ по-сплотен, отколкото в моментите, когато стотици коментират в социалните мрежи: „Мачкай, Кобра!“ или „Гази, Гришо!“. С изключителна радост ви споделям, че повод за подобни възклицания имаме вече и в Hearthstone, където MorGalad, BestUdyrEU, GolemPichaga и SilentStorm наредиха българския отбор на първо място в група А на Hearthstone Global Games. Българите се класират в следващата фаза на турнира, независимо какво ще се случи в последната среща от групата срещу Бразилия на 7-и юни, когато ще се борят за награден фонд от 300 000 долара. Пред Николай „Nuke“ Богданов нашите момчета се съгласиха да разкажат малко повече за себе си и своето приключение до този момент. Поради изключително интересните и дълги отговори разделяме интервюто на две части.

Здравей, представи се накратко на хората, които не те познават.

Петър „SilentStorm“ Радев: Здравейте, аз съм Петър “SilentStorm” Радев. Играя Hearthstone от 3 години и 3 месеца. Може често да ме срещнете на онлайн, LAN турнири и high legend ladder-a. Имам фейсбук страница и скоро обмислям да започна да стриймвам. Аз съм част от българския отбор на Hearthstone Global Games.

Владимир „GolemPichaga“ Дилков: Здравейте, казвам се Владимир, на 18 години съм, от София.

Калоян „BestUdyrEU“ Петков: Казвам се Калоян Петков и обичам да цепя ладера с Tempo Rogue.

Момчил „MorGalad“ Киряков: Здравей! Казвам се Момчил Киряков, но в българската Hearthstone общност съм по-популярен като MorGalad. Играя Hearthstone от началото на отворената бета. Преди това съм играл 10 години Magic: The Gathering. Легенда съм всеки сезон (без първите два) и имам редица класирания в топ 100 на европейския ладър, като най-доброто е 18-та легенда през януари 2016 г. От две години поддържам собствен канал в туич, на който се старая да стриймвам редовно. Към момента съм част от българския национален отбор по Hearthstone.

С какво се занимаваш извън Hearthstone?

Петър „SilentStorm“ Радев: Извън играта съм 18-годишен ученик от русенската математическа гимназия. Обичам да излизам с приятели.

Владимир „GolemPichaga“ Дилков: Времето ми е запълнено от работа и училище (в 12. клас съм).

Калоян „BestUdyrEU“ Петков: Ходя на училище.

Момчил „MorGalad“ Киряков: Към момента работя като Game Designer в XS-Software. Имам докторска степен по психология и работя като хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, където водя упражнения в курса „Психология на виртуалните светове и социалните мрежи“.

Какво представлява за теб една гейминг сесия в Hearthstone?

Петър „SilentStorm“ Радев: В зависимост от целта ми правя различни сесии – понякога грайндя ладър в продължение на много часове, а друг път играя определени комбинации от мачъпи с тест партньори в играта.

Владимир „GolemPichaga“ Дилков: Много енергийни напитки и повече време за оформяне на подходящ дек и яко грайнд.

Калоян „BestUdyrEU“ Петков: Зависи кога е – ако искам да катеря, не играя много сериозно и не играя в големи количества, докато пък, ако става дума за края на сезона, тогава съм играл 2 дена нонстоп, дори и без сън.

Момчил „MorGalad“ Киряков: Най-често играя ладър сам или с приятели и се опитвам да намеря най-добрия вариант на бавен воин. Средната продължителност на една такава сесия за мен е от два до четири-пет часа. През уикендите играя повече. Старая се да разпределям времето си за хартстоун между реална игра и теоретично проучване – гледане на стриймове, дискусии с други топ играчи у нас, статистически анализ на мета и декове. С оглед на структурата на точките за Hearthstone Championship Tour 2017, планирам да отделям повече време за турнири.

Кое е това, което за теб е най-важно, когато си в мач по Hearthstone?

Петър „SilentStorm“ Радев: Най-важно за мен е да определя какво играе опонентът ми и да напасна играта си спрямо това. Фокусирането и мисленето също са от значение.

Владимир „GolemPichaga“ Дилков: Пълна концентрация над играта (следене на всичко).

Калоян „BestUdyrEU“ Петков: Да правя ходовете си по най-правилния според мен начин и да се стремя към усъвършенстване на знанията си за играта, но също така е важно и да нът-дроуна.

Момчил „MorGalad“ Киряков: Да запазя максимално добра концентрация. Считам, че Hearthstone е игра, в която минимизирането на дребните грешки в хода на дуела е много по-важно от правенето на дълбоки и ефектни отигравания. Ето защо моята основна цел, когато играя, е да не пропускам дребните детайли.

Какво бихте препоръчали на българските Hearthstone играчи, които искат някой ден да се състезават на вашето ниво?

Петър „SilentStorm“ Радев: Бих препоръчал да посветят повече време на играта и да проучват всичко ново в интернет (сайтове за тестета, стриймове на добри играчи).

Владимир „GolemPichaga“ Дилков: Да следят какво се случва на най-високото ниво в хартстоун, да мислят напред по време на игра, да не се разсейват от заобикалящата ги среда.

Калоян „BestUdyrEU“ Петков: Съветвам ги да мислят за играта. Ако не за играта като цяло, то за дек, който им харесва. Според мен всичко започва от игрането на дек, който на теб лично ти харесва – разучаването на дека и неговите матчъпи е много полезна практика в игра като Hearthstone, която е линейна, но в същото време и много динамична.

Момчил „MorGalad“ Киряков: Според мен най-голямата разлика между добрите и посредствените играчи в Hearthstone е самокритичността. Играта предразполага човек да търси извинение в мъчъпите, RNG-то, кенсър метата и какво ли още не за неуспехите си. Ако обаче играете най-добрите декове (а не тези, които ви харесват, оплаквайки се после, че ви бие „ебола хънтърът“), правите най-добрите отигравания и търсите грешките в себе си и това, което правите, тогава в дългосрочен план успехът ви е гарантиран. Просто статистиката ще е във ваша полза.

Очаквайте втора част утре, когато ще научите повече за победите на отбора на България – за пътя към успеха пред многобройната публика по време на груповата фаза на Hearthstone Global Games.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Богданов

Гейминг познавач, любител на електронни спортове, вдъхновен писател, аматьор музикант, красив левент, саркастичен циник, ужасен човек. "Той нямаше нищо, но като се замислиш и това е нещо. За това му взех и него." Намерете ме на http://ogrecast.com