Начало / Фънтересно / Цената на Bitcoin за пръв път прехвърли $2000
Цената на Bitcoin за пръв път прехвърли $2000

Цената на Bitcoin за пръв път прехвърли $2000

Цената на Bitcoin набира скорост. Наскоро тя премина средната си стойност за 2017 г. и прагът ѝ надхвърли 2000 щатски долара за първи път от 3 години насам.

Най-известната криптовалута в света, Bitcoin, се търгува за малко над 2000 долара за монета. Тези данни се предоставят от платформите за цифрови монети и портфейли, търгуващи с виртуалната валута, като например Coinbase и Kraken.

По тяхна оценка пазарната стойност на биткойна, който в момента е в обращение по света, е около 33 милиарда щатски долара.

Дали Bitcoin някой ден ще стане универсална валута?

През последните седмици криптомонетата успя да надмине всички очаквания, които финансистите някога са имали по отношение на виртуалните разплащателни средства. Достигайки 2069 долара, стойността на биткойна гради история. Ето защо не е учудващо, че той все повече привлича вниманието на инвеститорите.

Основаната от Шакил Хан платформа CoinDesk, специализирана в новини относно цифрови валути, понастоящем собственост на Digital Currensy Group, цитира главния изпълнителен директор и съосновател на BitMES Артър Хейс. Според него, след като веднъж надхвърли 2000 долара за монета, скоростта на поскъпване на Bitcoin ще се ускори драстично.

Чарлз Хайтър, който е съосновател и главен изпълнителен директор на CryptoCompare, мисли по същия начин. Той подчертава, че тази бариера има и психологически аспект. Хайтър смята, че веднъж достигната, тя ще генерира още по-голям интерес и така цената на криптовалутата ще се повиши.

Всяка монета има две страни, особено електронната

От друга страна, скептиците са на мнение, че има сериозна причина електронната валута да се смята за несериозна. Те се фокусират и върху факта, че тя служи за криминални разплащания, и поддържат тезата, че именно заради това тя няма да стане основна валута поне още десетилетие. Противниците на криптомонетата припомнят за глобалното кипернападение с вируса WannaCry, който порази над 200 000 компютъра в близо 150 държави. Жертвите на вируса са били сплашени и „принудени“ да платят откуп в размер от 300 до 500 щатски долара. Преводът обаче е трябвало да бъде направен в Bitcoin-и. Плащането в тази електронна валута е бил единственият начин, по който пострадалите са могли да декриптират криптираните от вируса дигитални данни в устройствата си. Голяма част от ударените от WannaCry са заплатили откупа.

Базираната на компютърната платформа BlockChain валута, която се появи през 2009 година, вече е увеличила стойността си с горница от 1698 долара. Тя направи богати онези, които заложиха в онзи момент на нея. Днес Bitcoin е по-скъп от златото, което се търгува срещу 1233 долара за унция.

Един ден копачите на криптовалутата ще променят светогледа си по отношение на нея. Тенденцията е тя да излезе от своята мрачна и анонимна дейност, а миньорите да започнат да се борят за узаконяването ѝ и изкарването ѝ на светло.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Завършил съм право семестриално . Имам година и половина стаж като редови и разследващ журналист. От година се занимавам с технологични новини, а от няколко месеца - с дърводелство.