Клавиатура или контролер за гейминг

Клавиатура или контролер за гейминг: предимства и недостатъци

С развитието на гейминг индустрията се появяват все повече и все по-различни жанрове видео игри, които по редица параметри се различават едни от други. Това ни дава право смело да заключим, че светът на игрите днес е толкова богат, че има нещо по вкуса на всеки.

Геймърите в днешно време разполагат с невероятно бързи машини (компютри или конзоли) за цъкане, което им позволява с лекота да се потапят в света на видеоигрите.

Различните устройства обаче имат различни методи за управление. И именно тук се появява дилемата, която поне веднъж е стояла пред всеки геймър. Изборът между клавиатура или контролер предизвиква оживени дискусии, които дори прерастват в неизчерпаеми спорове със солидни аргументи за всяка страна.

Защо да използвате геймърска клавиатура?

За масовия потребител клавиатурата си е клавиатура – няколко копчета, които улесняват възпроизвеждането на текст. Той трудно може да забележи разликите и да оцени устройството като подходящо за него или не. Най-често изборът се прави на база визия и цена. При любителите на видеоигри това съвсем не е така. Периферните устройства за всеки използващ компютър човек са необходимост, но за геймърите те са тънката граница между победата и загубата, между големия триумф и малката, но фатална грешка. Геймърската мишка и клавиатура ви осигуряват едно основно предимство, което е особено осезаемо при конкурентните игри, и това е тяхната прецизност.  Но това не е всичко – клавиатурата ви дава възможност да персонализирате клавишните комбинации съобразно вашите лични предпочитания и удобство.

Разпределяйки контролите на клавиатурата в множество редове от бутони, геймърите имат възможност да вземат светкавични решения и да го правят с изключителна точност.  Работата с клавиатура спомага за изграждането на невероятни рефлекси, които в бъдеще със сигурност ще ви бъдат от полза. Но изборът съвсем не е толкова лесен. Тук идва логичният въпрос: “Безжични или кабелни клавиатура и мишка?” При безжичните устройства от време на време се появява забавяне между натискането на клавиша и съответната реакция в играта, познато като “лаг”. Това може и да не се отрази, ако играете “по-бавни” ири, но в динамичните екшъни и мултиплейъри определено ще даде “своята лепта”.

Ако клавиатурата и мишката са вашият избор, то е важно да подберете форма на мишката, която идеално да пасва на вашата ръка и захвата ви. Тъй като всеки геймър има индивидуален стил, има левичари и десничари, на пазара можете да намерите изобилие от мишки, което със сигурност ще ви улесни. Но това, което определено можем да кажем за мишките е, че няма мишка, която да е добра само за определен жанр.

Контролер за гейминг – какво ни дава той?

Независимо дали сте на дивана у дома, на компютъра, на леглото, или сте у приятел, контролерът ви може да е с вас. Това е и една от причините много хора да го предпочитат пред клавиатурата и мишката. Контролите са ергономично проектирани и са така създадени, че да се слеят с ръцете и максимално да улеснят играещия в извършваните от него действия. Именно това е и причина за мнението на множество геймъри, които определят контролерите за доста по-удобни.

Разбира се, изборът между контролер и мишка не бива да е само на база на техните параметри, а и съгласно игрите, които вие предпочитате да играете. Какво имаме предвид? Контролерът ви дава възможност да сте гъвкави, изключително бързи и с лекота да променяте ъгъла на завъртане, когато това е нужно. И има игри, които го изискват. За разлика от тях, клавиатурата и мишката ще ви осигурят прецизност и точност (напр. при стреляне). Ако предпочитате да споделяте времето си за игри с приятели, то съобразете техния избор на устройства, за да може сработването на екипа да е максимално добро.

Независимо дали изберете клавиатура, или контролер за вашите гейминг приключения, е важно да заложите на качествени артикули, които успешно да изпълняват функциите си. Това сега е по-лесно от всякога, защото само на клик разстояние от вас ще откриете продукти с отлични технически и визуални характеристики. Затова не чакайте до Коледа да си направите подарък, а грабнете набелязаните от вас артикули още сега! Заложете на клавиатури, мишки и всякакви други перферии,които са изцяло съобразени с най-новите иновации в света на техниката и гейминга. Защото победата е важна, но по-важно е удоволствието от добре направения избор.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)