Intel Optane SSD - основно изображение

Intel започнаха производство на първото си Optane SSD

Преди около 18 месеца, Intel и Micron анонсираха успешното разработване на нов тип флаш памет – 3DXPoint. Тъй-като детайлите около реалната производителността на NAND флаш паметите, предлагани от различните производители е оскъдна, Intel смело заявява впечатляващи показатели по отношение на надеждност, консумация на енергия и производителност. Optane технологията обещава голям скок в скоростта на машините ни.

Intel Optane

Intel стартира производството на първите си Optane SSD – DC P4800X. Новата карта притежава капацитет от 375 GB със значително по-бързо опресняване от NAND технологиите.

Intel все още не желаят да разкрият как точно оперира Optane, както и от какви компоненти е изграден. Въпреки това вече е налична информация в коя пазарна ниша ще бъде поместен и каква ще бъде приблизителната цена.

Как работи този нов продукт?

Данните, с които работи компютъра, се съхраняват в тъй нареченият кеш (временна памет) на процесора. Размерът му е изключително малък (няколко мегабайта) и може да помести единствено информацията, която се обработва в момента. Останалите данни се съхраняват в RAM паметта. Те стоят в готовност да бъдат подадени на процесора, за да бъдат обработени. В днешно време 4 и дори 8 гигабайта RAM са често срещани, но в много случаи не стигат. Случаи, като видео обработка, 3D моделиране и други професионални активности изискват много RAM памет. Когато тя се запълни, но все още има данни, които трябва да са в готовност се създава файл, наречен pagefile, който се складира на дисковите устройства.

Хард дисковете винаги са били най-големият проблем при този подход; тяхното време за опресняване се мери в милисекунди и са в пъти по-големи от тези на DRAM (динамичната памет), която на свой ред е значително по-бавна от кеша на процесора.

Времето за опресняване при NAND flash  е значително по-ниско от това на стандартните твърди дискове, но все още има значителна разлика между NAND и DRAM. Паметта Intel Optane е предназначена като нещо средно между DRAM и NAND, по същия начин както NAND е между DRAM и конвенционален хард диск в модерна система.

Къде се цели Intel с новата си технология?

Устройството може да бъде използвано, както за бързо работещо устройство за съхранение на данни, така и за частично увеличение на наличният RAM капацитет.

Въпреки, че цената на 375 гигабайтовият модел е малко плашеща, то тя не е неоправдана. Очаква се моделът, базиран на PCIe (p4800X) да се появи на пазара на цена от около $1520. В близките месеци се очаква и модел с капацитет от 750 гигабайта. За повечето потребители това все още е доста непосилна цена, но нека не забравяме, че доскоро стандартните SSD струваха повече по отношение на $ за гигабайт пространство.

С огромно нетърпение и интерес очакваме да видим как Optane ще се представи в съревнование със стандартните SSD-та. Ежедневната употреба и нормални нива на натоварване ще бъдат изцяло преобразувани. Бързината на реакция е отлична. Нивото на надеждност е високо. Ако производителността на картата е такава, каквато обещават от Intel, то ще можем да наблюдаваме осезаем прираст в скоростта на работа в сравнение с досегашните PCIe дискове.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Андрей Мирков