Изображение в статия за 3-нанометрова литография от TSMC
Изображение: shutterstock

Intel с ново забавяне в производствения процес

Няма да е нов ден без поредната новина за Intel с ново забавяне. От години слушаме за 10nm литография и съвсем до скоро чувахме, че Intel „ще продължи да изостава с производствения си процес спрямо конкуренцията си, докато [компанията] не премине към 7nm през 2021 г.“ Сега започваме със същите новини за въпросната предстояща 7nm литография.

Intel с ново забавяне? За какво става дума?

Intel с ново забавяне в производствения процес
Източник: intel
Старата песен на нов глас. Идеята беше Intel да изоставят максимално 10nm усилията си, за да наваксат със 7nm до 2021 г. и след това отново да поведат с 5nm през 2022.
Обяснението е, че за да наваксат, Intel са били принудени да ускорят производството на 7nm литографска технология, докато се борят с подкарването на 10nm и в същото време, развитието на 5nm, за да може пък освен наваксването, да са в позиция за изпреварване.

ОБАЧЕ…

Това ще навреди на печалбите и надценката им. Т.е. „искаме по-бързи продукти, но ще ни струват твърде много надценка, ако ги изкараме навреме и затова ще ги забавим“.
За капак на всичко, Intel предприемат странен курс в борбата с всички тези закъснения, а именно: увеличаване на 10nm капацитета им с 20%.

ЗАЩО СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА Е ЛОШ ХОД

Оставете Intel настрана. На AMD не им трябваше много, за да се опитат да убедят хората в несъвместимостта между Zen 3 и старите чипсетове. Да, планът им за сегментация се провали, но все пак за малко да ни се размине да имаме нов играч, защото без конкуренция и AMD станаха като българските политици. На този етап, Intel изобщо не ме интересуват като компания, защото имам чувството, че портфолиото им е достатъчно силно и без ентусиасткия десктоп пазар. Притеснява ме, че ако не успеят наистина да бъдат конкурентни спрямо Zen 3, AMD ще променят скоростта си на иновация и ще се забавят. А това е лошо за всички нас – консуматорите. AMD for the win? Не, благодаря. Искаме конкуренция, а не нов Intel за следващите 10 години.

ОСТАВЕТЕ КАКВО ПИШАТ ДРУГИТЕ МЕДИИ, ЕТО КАКВО НАИСТИНА СМЯТАМ, ЧЕ МОЖЕ ДА Е ПРОБЛЕМНО

В същото изявление Bob Swan издаде, че са подготвени резервни планове, включително използването на други производствени фабрики (като TSMC). TSMC for the win? Не, благодаря. Макар Intel да е огромна компания и макар в момента да съм привърженик на хардуера на AMD, как се озовах в позиция, в която се надявам Intel да се намесят и да предотвратят погромна промяна в пазара за процесори?
Освен всичко това, колко време му остава на Bob Swan, според вас? Дали Intel ще изкарат късмет със свой еквивалент на Lisa Su след като Bob го изпратят вкъщи? Защото, ако не успеят, Intel ще се превърнат в новия стар-AMD безглав модел – безнес, който разполага с ресурси, добра пазарна позиция и добър хардуер, но няма глава на раменете си. Не забравяйте, че Jim Keller също си тръгна по-бързо от предвиденото. Да, публично цитираните причини бяха „семейни“, но какво се случва зад кулисите можем само да гадаем.
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.