Институтът по роботика към БАН

Институтът по роботика към БАН представи своите иновационни технологии

Институтът по роботика към БАН представи публично част от последните си разработки. Това стана в рамките на любопитната кампания „Българската академия на науките представя своите институти“. Бяха демонстрирани изобретения, които намират приложение в индустрията, както и роботи, които подпомагат социалната адаптация на деца и възрастни със специфични потребности.

Неоспорим факт е, че интересът към роботиката непрекъснато нараства, откакто писателят Карел Чапек въведе думата „робот“. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подкрепи това и припомни ролята на института в разработването на фундаментални научни изследвания в областта на системното инженерство и роботиката.

Поводи за гордост

Както знаем, роботиката обединява сензорика, мехатронни системи и изкуствен интелект. Върху тази платформа са създадени иновационните технологии в научното звено. Директорът на ИР акад. Чавдар Руменин допълни, че там се извършва солидно количество иновационна и изобретателска дейност. Той подчерта все по-нарастващото значение на роботиката в производството, като очакванията са до 2040 г. 47% от индустрията да бъде роботизирана. Институтът участва също в реализирането на колаборативни решения, когато хора и роботи извършват едновременно производствен процес.

На събитието бяха показани множество патентовани изобретения на учени от Българската академия на науките, голяма част от които вече са внедрени. Общото икономическо въздействие на внедрени разработки на учени от Института по роботика е за над 45 милиона лева.

Така например роботизирана система за получаване на електрическа енергия от морските вълни с мощност до 4 кW е монтирана край Шкорпиловци. Учените са намерили нестандратно решение за автономно придвижване на роботите с помощта на балонен модул. По този начин се повишава ефективността на акумулаторния блок, увеличава се теглото на пренасяните товари до трудно достъпни или рискови зони.

Учените от института работят с талантливи ученици, като съдействат за практическото реализиране на техните идеи. Основната цел на създадената към  Ученическия институт на БАН Робо-Академия е да свърже науката и иновациите с образованието. Ето защо за събитието в Българската академия на науките пристигнаха ученици от цялата страна, които демонстрираха проектите си пред публика.

С постиженията на родните учени се запознаха заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланици, учени, преподаватели и граждани.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.