туберкулозата в България

Нова ГИС-карта подпомага борбата с туберкулозата в България

Малко след като отбелязахме Световния ден за борба с туберкулозата в България, за потребителите вече е достъпна нова, интерактивна карта, която позволява по-усилената борба със заболяването в страната. Проектът е дело на ЕСРИ България.

Уеб картата е публикувана на сайта на програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ към Министерството на здравеопазването. Тя показва местоположението и детайлна информация за лечебни заведения и институции, ангажирани с подобряването на достъпа до превенция и лечение.

В помощ на всички страни

Целта на ЕСРИ България е да привлече вниманието към този глобален проблем, като предостави  информация до всички заинтересовани страни. Към момента дейностите по действащите програми в страната се осъществяват от 29 областни лечебни заведения, 33 лаборатории, 12 медицински центъра, 2 лечебни заведения, работещи към системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в Министерството на правосъдието. Към тях се присъединяват и 25 неправителствени организации, работещи сред компактни ромски общности, лица с алкохолна зависимост, бездомни хора, деца в риск, мигранти, бежанци и търсещи убежище.

Интерактивната карта е разработена в изпълнение на политиката на компанията за корпоративна социална отговорност. Тя се базира на данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020“ и „Подобряване на устойчивостта на Националната програма туберкулоза“, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инструментите, с които е реализирана геоинформационната карта, са част от облачната платформа ArcGIS Online. Технологията позволява директното интегриране на онлайн картата във всеки уебсайт. По този начин се улеснява и популяризирането на информацията.

Неотдавна, по време на пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата, заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова заяви, че за девета поредна година в България се отбелязва трайно намаляване на заболеваемостта. От министерството припомнят, че в България профилактиката, диагностиката и лечението на заболяването са безплатни. Това важи за всички граждани в нужда, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Картата е достъпна в реално време на:

https://www.arcgis.com/apps/MapJouкrnal/index.html?appid=da6482feef83439985237519dc138b37

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.